Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Боровец, връх Мусала
Банско, Разлог, Добринище
Велинград, Юндола
Костенец, Долна баня
Белица, Якоруда, Добърско
Самоков, Белчин, Говедарци
Мелник, Роженски манастир
Сапарева баня, Паничище, Мальовица

Самоков (30 000 жители) е в Северна Рила на брега на Искър на височина 950 м, на 60 км. от София и 12 км. от Боровец. В региона има още шест курорта. Самоков е римско селище. Населението се е занимавало с обработка на руди. Занаятчиите са имали контакти със саксонците, наричани “саси” и са използвали тяхната техника. Турците го завладяват през 1372 г. В края на XVII век в Самоков е открито голямо и модерно художествено училище, прочуло се като "Самоковската школа". Тук е сложено началото на борбата за независима Българска Църква. Първата в България "къща за книгопечатане" е отворена тук през 1827 г.

Историческият музей в Самоков пази материали и документи, свързани с основната за града индустрия. Църквата “Успение Богородично” е построена през 1790 год, а “Св. Никола” през 1859 г. Байракли джамия е от XVII век. Архитектурата и детайлите наподобяват нашите възрожденски традиции. Сред забележителностите на Самоков е и Голямата Чешма от 1662 год.

Самоковският девически манастир “Покров богородичен” е основан през 1772 г. като метох на светогорския Хилендарски манастир, като първа игуменка е известната баба Фота. През 1872 г. манастирът е вписан в кондиката на Митрополитската църква. В манастира често постъпват богати овдовели чорбаджийки от Самоков, които си строят килии и вземат при себе си дъщери, внучки или бедни роднински момичета. Така постепенно манастирът се разраствал.

Църквата е построена през 1837-1838 г. Иконите е рисувал Димитър Зограф, а в нартекса има стенопис с Покровителна Богородица, който според експертни оценки е рисуван от великия майстор Захари Зограф. Манастирът е люлка на девическото образование в града. Издържа се със сукнарство. С прочутата си бяла аба, монахините участвали в Международното изложение в Лиеж (1905 г.), Изложението на балканските държави в Лондон (1907 г.) и в Първото българско земледелческо промишлено изложение в Пловдив (1892 г.). Грамотите от тези изложения, могат да се видят в магерницата – присъединената към комплекса Хаджистамова къща.

Говедарци (2000 жители) е на 80 км. от София, край река Черни Искър в предпарковата зона на Националния парк Рила на 1270 м надморска височина. Сняг има през около 160 дни от годината, снежната покривка е над 70 см. Национален планински курорт, отправна точка за маршрути до Седемте Рилски езера, Рилския манастир, Мальовишката долина и връх Мальовица. Близо до селото се намира Йончево езеро. Туристическата база на селото предлага добри условия за ски-спорт.

Бели Искър е на 8 км от Боровец, на едноименния приток на река Искър. Пътя между Боровец и Бели Искър може да бъде изминат и пеша. В селото има семейни хотели и информационен туристически център. От тук тръгват атрактивни маршрути до връх Мусала, Мальовица, хижите Вада, Грънчар, Седемте рилски езера. Всяка година в селото се организира рок-фестивалът "Рок в Рила".

Село Белчин е сгушено в живописната долина на река Палакария, между Рила и Верила, Витоша и Плана планина. Разположено е на 50 км. от София и само на 15 мин. от Боровец. Селото се характеризира с изключително мек и здравословен климат и красива природа. Районът се отличава с наличието на минерална вода с доказани лечебни и профилактични въздействия. Белчин се намира в непосредствена близост до разнообразни туристически маршрути с екологична, природна и културна насоченост.

Районът на село Белчин е богат с термални води, природните дадености на района в комбинация с лечебна минерална вода създават условия за здравно-климатичен и балнеоложки център. Температурата на водата е 40-41oC и се характеризира с мек и приятен вкус. 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved