Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Боровец, връх Мусала
Банско, Разлог, Добринище
Велинград, Юндола
Костенец, Белмекен
Белица, Якоруда
Национален парк "Пирин", връх Вихрен
Мелник, Роженски манастир
Сапарева баня, Паничище, Мальовица

Сапарева баня е на 75 км. югозападно от София и на 55 км. от областния център Кюстендил в северното подножие на Рила. Тук се намира единственият в Европа гейзер с температура на водата 103oC. Първите обитатели на селището са траките. Най-старото известно име на града е Германея, свързано с минералните извори (гореща вода), а според друга теория с тракийския бог Герман. Тракийското име е непроменяно много векове, през III в. Германея е един от важните центрове на римската провинция Вътрешна Дакия.

Планинският релеф, стръмните склонове на Северозападна Рила, Седемте рилски езера и екологично чистата и девствена природна среда създават великолепни условия за планински туризъм. От Сапарева баня тръгват някои от най-популярните рилски туристически маршрути. Маркирани пътеки водят до водопада на река Бистрица, планински хижи, каскадата от седем водопада, предпоследният от които – Овчаренският, е висок 39 м.

В града има византийска църква "Св. Никола" от ХІІІ в., заобиколена от антики от римският град. Санаторно-курортния комплекс е на няколко крачки от гейзера. Курортните и лечебните заведения са специализирани за лекуване на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, поражения на централната нервна система, гинекологични заболявания, остри и хронични отравяния, заболявания на кожата, горните дихателни пътища и др.

Хотели в Сапарева баня

Планинският курорт Паничище е разположен в северозападната част на Рила, сред красиви и свежи иглолистни гори на 1350–1450 м надморска височина и граничи с националния парк „Рила“. Има хотели, почивни бази, вили, хижи и профилакториуми, няколко ски-писти. Предлага се ски-екипировка под наем и обучение от квалифицирани инструктори. Паничище е изходен пункт за много рилски хижи, в района се намира и най-ниското ледниково езеро в Рила - Сухото. Футболни, волейболни, баскетболни и други отбори могат да се възползват от идеалните терени в тренировъчната база, а тенисистите и плувците могат да използват басейните и тенис кортовете на местните хотели.

Курортът Мальовица се намира на около 40 км. от Боровец в северозападната част на Рила. Има няколко ски писти и спортни съоражения, както и уютни заведения. Мальовица е място за алпинизъм и туризъм. Тук са много от високите върхове на Рила, най-високите алпийски стени и най-трудните маршрути за катерене. Едно от най-красивите планински езера на Балканския полуостров – Страшното, е близо до курорта. Мальовица е отправна точка за много туристически маршрути към северозападна Рила. Връх Мальовица може да бъде изкачен по маркирана пътека.

Водопадът "Скакавица" е в северозападния дял на Рила планина в живописната долина на р. Скакавица на около 750 метра надморска височина. Това е най-високият водопад в Рила (70 метра). Изключително красива е околната местност. Близо до водапада има карстови извори. 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved