Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Варна
Златни пясъци, Аладжа манастир
Албена, Балчик, Кранево
Св. Св. Константин и Елена, Слънчев ден
Варненска област
Шабла, Дуранкулак, Крапец, Русалка
Обзор, Бяла, Шкорпиловци
Несебър, Поморие, Равда
Приморско, Китен, Лозенец
Царево, Ахтопол, Синеморец

Шабла се намира на около 25 км. от границата с Румъния и на 80 км. от Варна. тук е съществувало древно тракийско селище, а по-късно и римския град Кария. Наоколо има много стари сондажи за нефт от които тече топла минерална вода с високо съдържание на сяра. В морето около Шабла има над петдесет потопени от германците кораби и подводници от Втората световна война. Това прави Шабла предпочитана дестинация за подводен туризъм. От местният яхтклуб стартира ежегодната яхт регата по Черноморието.

Резиденцията на Министерския съвет в Шабла, която е достъпна за посещения и почивка, е замислена като добруджански чифлик, каквито описва Йордан Йовков. От двора се открива като на длан целият район, нощем се виждат и светлините на румънският бряг. Базата е заградена от морето и от най-чистите езера в Европа - Шабленското и Езерешкото. В двора на резиденцията растат над 30-годишен орех, смокиня и бръшлян. Шадраван и външна камина, зидана от морски камък, са другата атракция. Мераклиите могат да ловят риба, от чифлика се излиза на кея на езерото.

Нос Шабла е най-източната точка на Европейския Съюз, това място е първото място в Съюза, което се огрява от Слънцето всяка сутрин. Бялата светлина на Шабленския фар се вижда от 17 мили, той предпазва корабите от сблъсък с близо едномилния подводен риф и плитчините между нос Шабла и село Тюленово, намира се на половината на разстоянието между устието на Дунав и Босфора.

Фарът е най-старият (150 години) и най-високият у нас - 32 метра. Боядисан е в бяло и червено и е умалено копие на едно от седемте чудеса на древния свят - Александрийския фар. Разстоянието от брега до фара е било 29 м. според запазени данни през 1948 г., а днес е само 13 м. Около него е израстнало рибарското селище Кария.

Защитената местност "Шабленско езеро" е обявена през 1979 г. и е на 3 км. от града. Обединяват две естествени крайбрежни езера - Шабленско и Езерец, свързани помежду си с изкуствен канал, отделени от морето с пясъчна ивица. Мястото е сред най-важните влажни зони на България, с растения, които рядко могат да се видят на други места. Езерата са на основния път на миграция на прелетните птици Via Pontica, тук могат да се наблюдават много застрашени видове, като над 70 вида са вписани в Червената книга на България. Защитената местност е от голямо значение и за опазването на видрата. На около 2 км. се намира калолечебната зона Шабленска тузла.

Дуранкулак е първото българско селище след границата с Румъния. Дуранкулашкото езеро е естествен лиман и привлекателно място за риболов. Водата му е слабо солена и се захранва от два извора. Средната дълбочина на езерото е 1.4 м., максималната 4 м. Заобиколено е от степни територии, пясъчни дюни го отделят от морето. Езерото е разположено на основния път на миграция на прелетните птици Via Pontica.

На голям остров в езерото има праисторически некропол на 2 500 години. Тук са останките на най-старото неолитно селище в Европа от преди 7250 г., има и находки на писменост, с 1500 г. по-стара от познатите в Египет и Месопотамия.

Крапец е малко рибарско селце на 10 км. северно от Шабла и на 90 км от Варна. Крапец е спокойно кътче с пясъчни дюни и птици, който гнездят и зимуват около него. Селото е кацнало на морския браг, само на 4 км от международния път, но е далеч от туристическия поток и атмосферата тук е различна от Албена, Златни Пясъци и Слънчев бряг.

Районът е екологично чист, морският бриз освежава горещите летни вечери. Плажната ивица между Крапец и Дуранкулак е дълга над 6 км. Тук ще откриете едни от малкото девствени места на Черно море, тихо и спокойно море, с меко пясъчно дъно, все още незасегнато от тълпите туристи.
Повече информация за Крапец

Село Тюленово е на 10 км. от Шабла и на 80 км. от Варна. Мястото е известно с уникалният си скалист бряг и пещери, чист въздух и прозрачна морска вода. Червевните брегове се спускат стръмно на 20-30 метра надолу до морето, с невероятни подводни пещери. Мястото почти не е докоснато от цивилизацията, чудесно за риболов и екстремните спортове скално катерене и подводно гмуркане. Крайбрежието е идеално за любители на палатки, които ги разпъват на скалите и за катерачи.

Тези, които не желаят да се подлагат на екстремни преживявания, могат да отседнат в селото. Квартири предлага всяка втора къща, има и два хотела. Тук е открито първото нефтено находище в България, старите нефтени сонди са друга атракция. При добива на петрола помпите вадят и лековита сярна минерална вода, много полезна срещу невралгии и бъбречни заболявания.

Русалка е най-старото и известно вилно селище на нашето Черноморие. Намира се в екологически чист район: Птичия залив. От 1970 г има постоянни клиенти от френската туристическа фирма "Club Mediteranee". Разполага с 522 вили, разположени амфитеатрално. Във всяка вила има хол, дневна стая и спалня с отлични условия за отдих. Има ресторанти, дневни и нощни барове, детска градина, 15 тенис-корта, яхтено пристанище, водни ски, джетове. Построени са волейболна и баскетболна площадка. 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved