Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Смолян, Златоград
Пампорово, Чепеларе, Момчиловци, Рожен
Батак, Цигов чарк, Ракитово
Пещера, Брацигово, Кричим, Перущица, Въча
Девин, Доспат
Асеновград, Бачковски и Араповски манастири
Триград, Буйново, Ягодина
Кръстова гора, Наречен, Чудните мостове

Смолян е създаден през 1960 г. от сливането на три села: Езерово, Райково и Устово. Езерово е било до Смолянските езера. През XVII вeк турците налагат исляма тук и избиват част от местното население. Приелите исляма създават край ново селище Пашмакли Черна река, след това преименувано на Смолян в чест на славянското племе смоляни. Другите села са Райково - занаятчийски център и Устово - търговски център.

В квартал Смолян са Мерамовата, Сариевата и други възрожденски къщи. Мостът на Черна река е на 3 века. Смолянският планетариум е най-големият в страната. Тук са Историческият музей и Художествената галерия. В квартал Райково е Пангаловата къща (1860 г.) и Али Бейският конак. Тук е изграден паметник-костница на загиналите за Освобождението. Църквата “Св.Неделя” е с богато украсени иконостаси. В Устово е Медникарската чаршия – стар пазар за медни изделия и църквата “Св.Никола” с богата стенопис и оригинална архитектура.

Смолянските езера са на 10 км от Смолян, наричани са “смарагдовите очи на Родопите”. В миналото са били 20, но днес са останали 7. Оттук има седалков лифт за връх Снежанка. В непосредствена близост е Смолянският водопад.

Златоград е на 300 км. от София, 150 км. от Пловдив и 70 км. от Пампорово. Край него, по южните му ридове преминава българо-гръцката граница. На входа на града е величествения паметник на Хайдут Дельо, чийто подвизи са възпети в песен, която лети в Космоса. Златоград има многовековна история. Съхранени са над сто паметника на културата от възрожденския период в най-големият архитектурен резерват в Родопите. Традиционните къщи впечатляват със своята белота, кръглите комини и своеобразното съчетание на архитектурните елементи. Най-старата църква в Средните Родопи е “Успение Богородично”.

Параклисите “Св. Атанас”, “Св. Неделя”, “Св. Илия” и “Св. Св. Константин и Елена” са на четирите върха в околностите под формата на кръст и се счита, че закрилят града. По маркирана екопътека се стига до историческия резерват “Св. Неделя”. Ако времето е ясно, оттук може да се види Егейско море. Други живописни места за отдих са бреговете на река Върбица и язовир “Златоград”, разположен на 3,5 км. западно от града.

Село Писаница е югоизточно от връх Снежанка, на около 6 км северно от Смолян. Селото е основано преди около 300 години от българи, бягащи от насилствено ислямизиране. Според местните легенди Мара войвода е пазила подстъпите към селото и е убивала всеки турчин, дръзнал да се изкачва към него. Църквата „Успение на Св. Богородица“ е осветена през 1885 г.

Връх Голям перелик (2191 м) е най-високият връх в Родопите, на 19 км западно от Смолян, едно от най-заснежените места в България (снега се задържа около 7 месеца). Лавинната опасност е малка. Хижа "Голям Перелик" най-високо разположената родопска хижа (1960 м), работи само през лятото. Около хижата са изградени и няколко бунгала.

Село Смилян (1600 жители) е на 15 км. южно от Смолян в долината на горното течение на река Арда и е най-голямото в Смолянска област. С името Смолен се споменава в Типика на византийския пълководец Григорий Бакурияни, основал през 1083 г. Бачковския манастир. До помохамеданчването през XVII век, в селото се е намирала Смолянската епископия. ДжамияТА е построена върху руините на изгорената през 1670 г. църква “Св. Св. Петър и Павел”. В селото се намира една от най-големите източноправославни църкви в Родопите, както и вековна Часовникова кула, пред която е паметникът на Висарион Смоленски.

Земеделието е основния поминък на смилянци, тук расте известният едър смилянски боб. В селото се произвеждат едни от най-вкусните сирена и кашкавали в България. В края на август се организира голям събор, на който се провежда забавен конкурс за най-красива и млеконадойна крава. Река Арда и нейните притоци са предпочитано място за много рибари.

Село Могилица (460 жители) е в близост до границата с Гърция, на горното течение на река Арда, на 25 км. югозападно от Смолян, на 920-950 м. надморската височина. През времето на Византийската империя тук са идвали на лов и отдих представители на висшата аристокрация, имало е три крепости, тук минавал път от Беломорието към Тракия. Южно от Могилица е защитената местност “Падала”. Пещерите Ухловица, Бориковска, Надарци, Голубоица са малка част от проучените в района.

Уникалния феодален замък "Агушеви конаци" е единственият запазен в Югоизточна Европа, строен в средата на XIX век за местният управник Агуш ага. Агушевите конаци са били лятната резиденция на богатия турски владетел, представляват комплекс от сгради, с много дворове, тунели и тайници. Конакът е ограден с дебел зид с отбранителни кули. Една от кулите е много висока, с малки прозорци и красиво изписани вътрешни стени и стрехи на покрива.

Пещерата “Ухловица” е един от подземните дворци на Родопите, на 3 км. североизточно от Могилица. Тя е с много красиви образувания, приличащи на морски корали. Природата в продължение на векове е създала една истинска феерия от коралити и хеликтити. Пещерата завършва със 7 невероятно красиви езера, които рано на пролет се пълнят с вода. Към голямото езеро се спускат каменните струи на брилянтен летен водопад. Пещерата е на 1040 метра над морска височина, температурата вътре през цялата година е 10–11 градуса.

Село Арда е в малка красива долина недалеч от изворите на река Арда, на 30 км от Смолян и 2 км. от границата с Гърция, на 900-1000 м. надморска височина. Селото е оградено от гористи хребети, скалисти възвишения и обширни поляни. Климатът е с прохладно лято, прекрасна слънчева есен, мека и снежна зима, цветна пролет. При ясно време в далечината се виждат сините води на Егейско море и о. Тасос (само 47 км.). Има светилище на Дионис, останки от ранно-християнски храм и много пещери.

Хотели в селото
 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved