Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Пловдив
Пазарджик, Варвара, Баткунски манастир
Стара Загора, Нова Загора, Чирпан
Казанлък
Калофер, Павел баня
Хасково, Димитровград, Свиленград
Карлово, Баня
Панагюрище, Стрелча
Копривщица, Клисура, Връх Богдан

Сопот (12 000 жители) е под южните склонове на Централна Стара планина, на 5 км от Карлово, 135 км от София и 65 км от Пловдив. Родно място на Иван Вазов–Патриарха на българската литература. Важен машиностроителен център. През Възраждането носи името Алтън Сопот (Златен Сопот) - важен занаятчийски и търговски център. Напълно изгорен по време на Априлското въстание и Освободителната война.

Родната къща на Иван Вазов е построена през XVІІІ в., по време на Руско-турската война къщата е опожарена. През 1935 година тя е напълно реконструирана под ръководството на директора на Етнографския музей в София. В една от стаите е възстановена бръснарницата на хаджи Ахил с колоритните герои от разказа „Хаджи Ахил” и повестта „Чичовци”.

Близо до града са останките на Аневското кале, българска крепост от XII век. Сопот е отправна точка към Троянския балкан. Седалков лифт за 30 минути достига 1600 метра. Горната му станция е до хижа Незабравка. Междинната се намира в местността Почивалото (1350 м.) – място за делта и пара-планеристи. Маркирани туристически пътеки водят от Сопот към хижите Незабравка и Добрила, върховете Амбарица и Ботев.

Манастир „Св. Въведение Богородично” (Женски метох) се намира само на 150 м. северно от центъра на града. През XV век тук е имало малък параклис, около който през 1665 г. е основаван манастир. През 1877 г. е опожарен от турците, а игуменката жестоко убита. Оцеляват църквата, чешмата, част от килиите и скривалището на Васил Левски. След Освобождението манастирът е възстановен. Лозницата в двора на манастиа е на повече от 350 години и е считана за една от най-старите в България.

Село Розино (4 000 жители) е разположено на пътя и железопътната линия София-Бургас. Край селото има обширни розови градини. Изходен пункт за хижа “Ехо” и Национален парк “Централен Балкан”. Организират се горски пикници с чеверме и каракачански фолклор.

Село Кърнаре (1 000 жители) е на пътя и железопътната линия София-Бургас на 12 км от Сопот. През юли в Националния парк “Централен Балкан”се провежда арт-пленер “Джофара” - незабравима еко-ваканция под открито небе. Домът на художникът Веско Велев е превърнат в галерия с художествено ателие. Той е съградил и уникалния параклис “Св. Дух”, изографисан в стил “new age” от десет български иконописци. Кърнаре е основна изходна точка за природния резерват “Стенето” и хижа “Дерменка”.






 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved