Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Варна
Златни пясъци, Аладжа манастир
Албена, Балчик, Кранево
Св. Св. Константин и Елена, Слънчев ден
Варненска област
Шабла, Дуранкулак, Крапец, Русалка
Обзор, Бяла, Шкорпиловци
Несебър, Поморие, Равда
Приморско, Китен, Лозенец
Царево, Ахтопол, Синеморец

Созопол е най-старият град на българското черноморско крайбрежие. Възниква в края на VI век пр. Хр. Проучванията разкриват останки от жилища, керамични съдове, каменни и костени оръдия на труда от бронзовата епоха, каменни котви от II/I хил. пр. Хр. Котвата е градска емблема и знак върху монетите, които Аполония сече още от края на VI в. пр. Хр. Богатият град бил известен като Аполония Магна (Велика).

Градът е поддържал активни връзки с големите центрове на Елада: Милет, Атина, Коринт, Хераклея Понтийска, островите Родос, Хиос, Лесбос и др. Поддържали се контакти с владетелите на Одриското царство през V в. пр. Хр. През 72 г. пр.н.е. градът е завладян от римляните, а крепостната му стена е разрушена. Марк Лукул отнася известна статуя на бог Аполон в Капитолия в Рим. През IV в. градът е известен с името Созополис (Град на спасението). През 812 г. хан Крум за кратко го включва в българската държава. Завладян е от турците през 1459 година (6 години след Константинопол). В отбраната на града са участвали венециански и генеузки кораби.
Хотели в Созопол

Старият град на Созопол е обявен за музей. От XVIII-XIX век са запазени църкви и множество къщи от дърво и камък, създаващи неповторимия архитектурен облик на днешен Созопол. Старинните икони и великолепните дърворезбени иконостаси представят забележителните постижения на художествените занаяти от това време. Впечетляват възрожденските къщи, старинните икони и великолепните резбовани иконостаси в църквите. Всеки септември тук се провеждат популярните Празници на изкуствата Аполония.

Църквата “Св. Богородица” (XV век) е трикорабна едноапсидна псевдобазилика и е паметник на културата под закрилата на ЮНЕСКО. Най-голямата созополска църква “Св. Георги” е трикорабна псевдобазилика с една апсида, издигната е в началото на XIX век. Храмът "Св. Зосим" е построен през 1957 г. върху руините на средновековен храм. Свети Зосим е роден в град на име Созопол, в древността също Аполония, но в Писидия (Азия). През Средновековието жителите на Българския Созопол са го приели за свой покровител.

Археологическият музей е в сградата на храм „Св Кирил и Методий“ (1888 г.) и в помещения на Културния дом. Музеят притежава редица уникати в две направления: археология (V хилядолетие пр. Хр.–XVII в.) и християнско изкуство (XVII-XIX век). Художествената галерия е създадена през 1991 г. в „Старото училище“, паметник на културата.

Манастира на остров "Свети Иван" е от X/XVII век. Архитектурните останки са добре запазени. Включва църквите “Св. Богородица Калеоса” (трикорабна базилика от X в.), “Св. Йоан Предтеча” (магерница, игуменарница и шестнадесет килии от XII век).

Меден рид е хълм, който обгражда Созопол, покрит с гъсти дъбови гори. Преминаването през него е трудно, дърветата са формирали истинска джунгла. Тук има залежи от мед и сребро, извличани от преди три хилядолетия. Ридът е защитавал от нападения равнините около Созопол, допълнително е укрепен от траките. Крепостта Атия е изградена от големи камъни, подредени без спойка помежду си. Открити са предмети от VI в.пр. Хр. и древна статуя на млад мъж.

Връх Бакърлъка (меден) е най-източна част на Странджа планина, великолепен за скално и пещерно катерене. На върха се намира крепост. Има невероятна гледка към Бургаския залив. До него може да се стигне по добре маркирани пътеки и шосе.

Дюни е модерно ваканционно селище на 40 км южно от Бургас. Плажът е с дължина 4.5 км и ширина над 100 м, покрит е с фин пясък и естествени пясъчни дюни. Брегът е заобиколен от гори. Морето в залива е без рязка промяна в дълбочината, което създава сигурност и за малките деца. “Дюни” е с наградата “Blue Flag” (Син Флаг) за чиста околна среда. Има 3 зони със собствен стил и архитектура.

Резерватите "Ропотамо-Велека" са от седемте влажни зони в страната с континентално значение. От 1933 г тук е най-старият наш природен резерват “Силкосия”. Уникалната странджанска природа се опазва чрез защитени територии: осем резервата и природни забележителности.

Река Ропотамо е известна с красивите си водни лилии. Резерватът е създаден през 1992 год за защита на тропическата гора. При вливането на реката в Черно море се е образувал лиман. Тук се намира и причудливата скала Лъвската глава.

Велека е дълга 147 kм., извира в Турция, навлиза в България през красив скалист пролом с много меандри. Реката е със скалисто дъно и много бързеи, а в долното течение става широка с много лъки. Влива се в Черно море чрез красив естуар, който залива крайречната гора.

Алепу е на няколко километра от Дюни. Това е крайморско блато, отделено от морето с пясъчна ивица. Тук мигрират много видове птици.

Змийският oстров е в залива Алепу. Островът е малък и носи и името Св. Тома, на името на параклис. По брега има пещери, в които се влиза само под вода. В тях пиратите криели несметни богатства. Тук е единственото наше находище на диви кактуси.

Аркутино е само на половин километър южно от Дюни. Това е блато, покрито с плаващи водни лилии, ириси и пълзящи лиани.

Маслен нос е недостъпен, със стръмни склонове. Лобно място за много кораби, возели амфори със зехтин и затова е наречен “Маслен нос”.


 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved