BGTourinfo.EU
BG     ENG     DE     RU    
 
    За Хотел "Стената"
    Настаняване
    Фотоалбум
    За Пампорово
 

Пампорово

Пампорово е най-популярният и най-големият ски курорт в България, перлата на българските планински курорти, разположен в сърцето на Родопите, на 260 км от столицата София, на 85 км южно от Пловдив и на 11 км от Смолян. Курортът е разположен на 1650 м.н.в., в подножието на връх Снежанка (1926 м.). На 10 км. на север се намира курортният град Чепеларе, а на 11 км. на юг се намира административният център Смолян.

Курортът и ски-пистите са обградени с вековни ели, което прави курорта изключително красив и привлекателен. Общата дължина на ски-пистите е 18 км. Лифтовете и влековете които обслужват пистите са с капацитет 7000 човека на час. Климатът е благоприятен за туризъм, като средногодишната температура е 8°C, над 150 дни в годината се задържа снежната покривка, а слънчевите дни са близо 240.

Зимата тук е истински рай за скиори и сноубордисти. Ски и сноуборд могат да се карат от края на ноември до края на април. Общо снежните дни са над 150, а снежната покривка често достига до над 2 м. Ски-пистите са с различна дължина и с различна трудност. За начинаещи скиори са построени няколко (зелени) писти и няколко плацове оборудвани с мини влекчета. За напреднали има няколко много стръмни (черни) писти. За любителите на ски бягането и биатлона има изградени писти около връх Снежанка и спортно стрелбище в местността Язовира.

В Пампорово работят няколко ски-училища с високо квалифицирани преподаватели. Провеждат се международни и национални състезания по ски алпийски дисциплини за мъже и жени, ски бягане, ски ориентиране, биатлон и други зимни спортове. Напоследък из пистите на курорта набира популярност зимния маутинбайк. За курорта не са характерни нито резките промени във времето, нито лавините, така че спокойствието и безопасността ви по време на почивката са гарантирани.

Нощем Пампорово предлага интересни предложения за забавления. Обикновено в денс клубовете се организират купони с европейска и американска поп музика. Ресторантите предлагат на гостите си развлекателна родопска фолклорна програма. Най-интересното място за всички туристи е панорамният бар на кулата Снежанка на 2030 м.н.в. Гледката при ясно време е фантастична. Като на длан се вижда целия курортен комплекс и всички ски-писти.

По пътеките на Орфей през слънчевото лято

Чували ли сте легендата за Орфей? Митичният певец, омагьосвал със своята музика хора, птици и зверове. Той е роден тук - в Родопите, планината съхранила спомена за него, чиито гори и до днес се огласяват от звуците на родопската гайда и вълшебните гласове на родопчани. Хилядолетия наред хората тук живеят в хармония с природата, съхранявайки в пазвите на планината диви и недокоснати кътчета красота и невероятно разнообразие от растения и животни.

През лятото планината ще ви посрещне със слънчево небе, с поляни изпъстрени с билки и диви горски цветя, с кристално чист въздух, ухаещ на бор. Сигурно ще се изненадате като разберете, че Средните Родопи са уникални със своята отрицателна йонизация на въздуха - нещо изключително ценно за Вашето здраве. Средните летни температури тук са около 18°С, така че планината е идеалното място за спасение от летните горещини. Лятото е тихо, без ветрове, спокойно и приятно и топло.

Тук с дни можете да се разхождате сред вековни смърчови и букови гори. Пред погледа ви ще се мярка бягаща сърна, рунтава опашка на катеричка или дълги заешки уши. Пътувайки из Родопите пътя ви често ще се препречва от многобройни стада овце и крави, връщащи се от паша. Напролет зелените губери на поляните са изпъстрени с диви, уханни цветя и много орхидеи. Тук можете да видите и такива, които се срещат само в тази част на света - съименници на планината като Родопския крем, Родопската теменуга и Родопското лале. Рано напролет можете да се насладите и на цъфналите розови цветчета на силивряка, притежаващ уникалното свойство да разцъфва, след като години наред е бил в хербария ви

Планинските пътеки ви мамят да поемете по тях, за да разкрият пред погледа ви красотата на девствената природа.

Запалените рибари могат да се отдадат на своята страст и да отидат на риболов за планинска пъстърва - една от най-вкусните риби в света.

Истинско предизвикателство за катерачите пък са стръмните скали на Триградското ждрело, които очакват да бъдат покорени от тях.

Плувни басейни, боулинг, тенискортове, стрелбище за стрелба с лък, високопланинско колоездене са част от спортните забавления които предлага курорта.

Със забележителностите си, уникалната природа, добрите условия за ски и сноуборд, множеството възможности за забавления и отмора Пампорово е едно от най-привлекателните места в България и предпочитано място за почивка за много хора. Не случайно Пампорово е наречено "перлата" на Родопите.


2008 BgTourinfo.Eu © All Rights Reserved