Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Варна
Златни пясъци, Аладжа манастир
Албена, Балчик, Кранево
Св. Св. Константин и Елена, Слънчев ден
Варненска област
Шабла, Дуранкулак, Крапец, Русалка
Обзор, Бяла, Шкорпиловци
Несебър, Поморие, Равда
Приморско, Китен, Лозенец
Царево, Ахтопол, Синеморец

Планината "Странджа" е в Югоизточна България и Турция, между Черно море и Тракийската низина. Най-високият български връх е Градище (710 м). Климатът е преходно средиземноморски. Релефът е с множество заоблени върхове и била, пресечена от много долове. Двете основни била са Резовското и Босненското, а основни реки - Велека и Резвая. Западна Странджа е обширен скалист район с много карстови извори, проломи, пропасти и пещери. Интересни геологични процеси протичат по крайбрежието, което потъва средногодишно с 2–3 mm.

Велека е дълга 147 км. Извира в Турция, навлиза в България през красив скалист пролом с много меандри. Реката е със скалисто дъно и много бързеи, а в долното течение става широка с много лъки. Влива се в Черно море чрез красив естуар, който залива крайречната гора. Резвая е в граничната зона. Също извира от турска територия и тече към Черно море в скалисти брегове, зашумени с вековни гори. Устието при с. Резово е красив меандър

Природен парк "Странджа" е най-голямата защитена територия в Република България и е на едно от първите места сред Европейските резервати по биологично разнообразие. На територията на парка има 5 резервата, между които е и най-старият в България “Силкосия”. Другите са “Тисовица”, “Средока”, “Витаново”, биосферен резерват “Узунбуджак” и 12 защитени местности, множество архитектурни, културни и археологически паметници.

Хилядолетната човешка цивилизация е оставила оригинални културни паметници: долмени, тракийски светилища и жертвеници, надгробни могили и могилни некрополи, множество параклиси и свещени извори. Богатият песенен фолклор, самобитните обреди и обичаи на местното население са съхранили в себе си езически елементи от най-дълбока древност, като нестинарския обред игра върху жарава в селата Българи и Бродилово.

Малко Търново e на 75 км. от Бургас, 55 км от Царево. Границата с Турция е на 10 км, а мегаполиса Истанбул само на 300 км. Общината е изцяло на територията на Природен парк „Странджа”. На мястото на днешния град е съществувало тракийско селище, от което са останали долмени и могилни некрополи, тук се е намирала и римска крайпътна станция. Днешният град е възникнал към края на XVI век около извора "Големия врис". Добивал се мрамор, от който използвали даже за двореца “Долма бахче” в Истанбул. В десетки дюкяни процъфтявала търговията.

През XIX век Малко Търново бил хубав и богат град с близо 8000 жители. След Берлинския договор остава в пределите на Османската империя. По време на Илинденско-Преображенското въстание (1903) тук е околийският революционен комитет. След жестокия погром около 5000 души бягат в България. Градът отхвърля чуждата власт през 1913 г.

Историческият музей е в 5 къщи, типични представители на Възрожденската архитектура. В археологическия раздел са представени мраморни плочи, колони с гръцки надписи, съдове и два фронтона от тракийски куполни гробници. Отделна експозиция е за икони на местни майстори, а в етнографската сбирка са представени автентични предмети от региона. Църквата "Успение Богородично" е върху основите на стара църква от 1754 г. В Католическата църква "Света Троица" са пренесени иконите, олтарът и църковната утвар от Одринската църква "Св. Св. Кирил и Методий".

Село Бръшлян е архитектурен резерват, с къщи и ансамбли, типични за странджанската архитектура от 18 и 19 век. От тях 9 са архитектурни паметници на културата с национално значение, 22 са ансамбли. Намира се на 11 км северозападно от Малко Търново и на 64 км от Бургас.

Историческата местност Петрова нива е в близост до с. Стоилово на 20 км от Малко Търново. Издигнатият в местността паметник на Преображенци е възхвала на смелостта на българите по време на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. Уредена е музейна експозиция и храм–костница. Тук през 1903 г., на конгрес ВМОРО взема решение за обявяване на въстанието, което избухва на 18 срещу 19 август. 26 дни трае епичната борба на зле въоръжените въстаници срещу 40 000 редовна турска армия. Изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени. Три четвърти от населението намира спасение в свободната българска земя.

 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved