Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Пловдив
Пазарджик, Варвара, Баткунски манастир
Стара Загора, Нова Загора, Чирпан
Казанлък
Калофер, Павел баня
Хасково, Димитровград, Свиленград
Карлово, Баня
Панагюрище, Стрелча
Копривщица, Клисура, Връх Богдан

Стара Загора (156 000 жители ) е на 197 м надморска височина и е един от големите градове в страната. Разположен е в Средна гора на на 230 км от София, 90 км от Пловдив, 300 км от Варна. Важен кръстопът на международни пътища и жп линии. Един от най-древните български градове. През VI в. пр. Хр. е важно тракийско селище на име Берое. През II в. римляните основават град Улпия Аугуста Траяна. След това е разрушен и възстановен от заселилите се славянски племена, които го нарекли Верея. През IX в. селището е важен български град на име Боруй.

Туците го наричат Ески Хисар (старият замък) и Ески Загра (плодородна земя). През Възраждането Стара Загора е важен търговски център. По време на Освободителната война е изгорен изцяло и отново възстановен. Следват години на бурно икономическо развитие. Стара Загора е градът на липите. Цялата централна част на града е обявена за археологически резерват. Тук са родени известни български писатели, оперни певци, художници.

Двете неолитни жилища (VI хил. пр. Хр.) са най-добре запазените жилища от тази епоха в Европа. Античният форум Аугуста Траяна е в едноименния римския град. Мозайка от IV век е разположена в центъра на града. Мемориалът “Защитниците на Стара Загора 1877” е висок 50 метра. Паркът "Аязмото" е над хълмовете на Средна гора, в северната част на града.

Старозагорските минерални бани са курорт с хилядолетна история, разположен сред южните гористи разклонения на Сърнена гора, на 12 км от Стара Загора. От тракийско и римско време са запазени интересни паметници – басейни от прозрачен мрамор, балнеологични помещения и други бански съоръжения. Климатът на курорта е преходно-континентален, смекчен от средиземноморското влияние. Минералната вода е гореща, слабо минерализирана. Лечението и профилактиката включват следните заболявания: на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, гинекологични, бъбречно-урологични и стомашно-чревни.

Нова Загора (25 000 жители) е на 30 км източно от Стара Загора. Първите следи от живот в района са от края на VII-то хил. пр. Хр. Мраморни статуетки на Зевс, Хера, Аполон, Асклепий, Херакъл и оброчните плочки на Тракийския конник дават информация за 20 светилища и селища. По време на Византийската империя районът е в близост до столицата Константинопол и е част от отбранителна система. Векове наред тези земи са арена на непрекъснати борби между българи и византийци. След битката при Черномен през 1371 г. районът е завладян от турците.

В периода на османското владичество населението участва във въоръжената борба срещу потисниците в много хайдушки чети. Новозагорци са едни от първите, които се включват в църковно-националните борби още през 1836 г. В. Левски основава революционен комитет, новозагорци вземат участие в Априлското въстание с четата на Стоил войвода. През Освободителната война 1877-78 г. Нова Загора се оказва в центъра на военните действия, резултатът е хиляди убити и бездомни, опожарени къщи, църкви, училища. Освобождението идва на 14 януари 1878 г.

Общината разполага с добър потенциал за туризъм – културен, ловен, балнеоложки, селски. Традиция в Общината е и международният спортен риболов на: язовирите “Овчарица“, “Жребчево“ и река Тунджа. Нова Загора е изходен пункт за интересни и запомнящи се туристически маршрути, паметници на културата, природни забележителности, исторически местности,

В Историческият музей има експонати от всички епохи. Впечетлява колекцията от тракийски колесници. Двуколката от Дългата могила в Караново е с богата впечатляваща украса. Четириколката от с. Кортен е най-голямата открита колесница в света.

Карановската селищна могила е на 10 км северозападно от Нова Загора. Тук са застъпени всички праисторически епохи - от новокаменната до бронзовата, могилата е населявана в продължение на около 3000 г. Резултатите от проучванията решават редица важни въпроси с новокаменната, каменомедната и бронзовата епоха.

Чирпан се намира на 40 км. от Стара Загора и на 55 км от Пловдив, в близост до две магистрали от София за Истанбул и Черно море. Разкопките в местността Карасура показват останки от селища от V хил. пр. н. е. Римският град Пизус е на 7 км от сегашният град, а Чирпан е на сегашното си място от началото на XV век. През Възраждането е град с добре развито земеделие и занаяти. Чирпан е родно място на Георги Данчов-Зографина, много известни революционери, както и на поета-революционер Пею Яворов. Гражданите на Чирпан са сред първите, които започват организирана борба за обединението на България.

Родната къща-музей на Пейо Яворов е открита през 1954 г. Битовата подредба на стаите, експозицията от снимки и оригинални вещи представя жизнения и творчески път на големия български поет. Музеят е център на ежегодните традиционни културни празници на Чирпан - Яворовите януарски дни.

Чирпанският манастир “Св. Атанасий” е най-стария манастир на целия европейски континент. Намира се над село Златна ливада, на около 15 км югоизточно от Чирпан. Манастирът се издига на добре оформен хълм, като са намерени останки от стара римска крепост. Смята се, че самият Св. Атанасий е основал обителта през 344 г. По това време Александрийският патриарх Атанасий посещава днешните български земи във връзка с провеждането на Вселенски събор в Сердика (343-344г.). Според житието на светеца, той отсяда по пътя близо до Берое (днешна Стара Загора) и основава манастир.

Мястото е избрано заради стратегическото му положение на основния път между Константинопол (днешен Истанбул) и Сердика (София), както и близостта до важна крепост. На 50 м от манастира е скалната постница на светеца, използвана за молитви и усамотение по време на пости.

Чирпанският манастир е бил многократно разрушаван и съграждан отново. Васил Левски и други революционери са се крили в него по време на освободителните борби. В началото на 80-те години на миналия век е построена нова сграда. Една от ценните придобивки е египетска икона на св. Атанасий, подарена по време на посещението на Александрийския патриарх Петрос VII през 2003 г.

Меричлери е на 60 км източно от гр. Пловдив, на 150 м надморско равнище. Минералната вода се използва за лечение и профилактика на заболявания на храносмилателния тракт, обмяната на веществата, диабет, подагра и хронични интоксикации с тежки метали.

 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved