Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Плевен, Луковит
Велико Търново, Арбанаси, Г. Оряховица
Видин, Козлодуй, Кула
Шумен, Плиска, В. Преслав, Мадара
Свищов, Природен парк Персина
Манастирите край Велико Търново
Силистра, Тутракан, Сребърна
Търговище, Разград, Исперих, Свещари

Свищов (32 000 жители) е на 250 км. от София и 100 км от Русе. Първите заселници са от Неолита (3000–2600 години преди новата ера). Археологическите разкопки разкриват останки от града-крепост Нове, главен център на римски легион и важен икономически център. В Свищов са има над 120 археологически, художествени и архитектурни паметници на културата от XVII-XIX век. Манастирът “Св. Св. Петър и Павел” (1644 г.) притежава забележителни стенописи. Храмът “Св. Пророк Илия” (1835 г.) е с отлична акустика. През 1873 година тук се основава първата гимназия в България.

По време на Турското робство Свищов е бил неприкосновено владение на султана, търговски и културен център. Просперитета на града се отразил на бита на населението, показано в Етнографския музей. Съдовете за домакинство от глина, дърво, мед и сребро имат художествена стойност. Тук има и още уникални предмети - старинни лампи и часовници, тъкани и други реликви.

Свищов е първият освободен град в България след петвековното турско робство. В паркът “Паметниците”, където руснаците са форсирали Дунава са издигнати мраморни и гранитни паметници и са запазени военни атрибути. Катедралния храм “Света Трoица” (1836 г.) е строен от Кольо Фичето. Храмът е на най-високата точка в града. Камбанарията е достроена в 1886 година, а камбаните са подарени от руския император Александър.

Къщата-музей “Алеко Константинов” е дарена от големият български писател на Свищовската община за културните нужди на града. Оригиналните материали на втория етаж разказват за живота, обществено-икономическата, литературната и историческа дейност на Щастливеца. Възстановен е интериора на дома от втората половина на ХIХ в., изложено е и сърцето на писателя.

Античният римски град Нове възниква около 45 години след новата ера на 4 км от Свищов, като седалище на римски легион. Край лагера се оформя градско поселище. При разкопките са открити много останки с неоценима историческа стойност.

Природен парк “Персина” е разположен в Свищовско-Беленската низина, ограждаща стръмния дунавски бряг, както и всички български дунавски острови в тази част от реката. Низината е част от Дунавската равнина. В средните си части е по-висока. Тази висока част я разделя на две части, които при по-високи води се заливат и заблатяват от Дунав.


 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved