Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Варна
Златни пясъци, Аладжа манастир
Албена, Балчик, Кранево
Св. Св. Константин и Елена, Слънчев ден
Варненска област
Шабла, Дуранкулак, Крапец, Русалка
Обзор, Бяла, Шкорпиловци
Несебър, Поморие, Равда
Приморско, Китен, Лозенец
Царево, Ахтопол, Синеморец

"Св. Св. Константин и Елена" се намира на 9 км североизточно от Варна и на 10 км от Златни пясъци. Най-старият български морски курорт (1908 г.), възникнал около едноименния манастир. Славата на курортът е в уникалното съчетание на чист въздух, много зеленина и приказно море. има много минерални извори с лечебни свойства, басейни с гореща минерална вода, балнеологични комплекси и др.

В курорта има над 50 хотела с ресторанти, сладкарници, барове, фитнес зали и др. Съчетаването на морски климат и топла минерална вода дава възможност за една добра почивка. Ресторантите са с превъзходна кухня. На всеки 10 мин. има автобуси за Варна. Дворецът Евксиноград е на юг от курорта
Хотели
Заведения
Развлечения

Слънчев ден е комплекс (бивша правителствен резиденция) от четири много уютни хотела за 1150 човека, издигнати до морето, сред вековна гора. От 1996 г. комплексът е винаги сред носителите на престижната екологична награда "Син флаг". Има охрана, дискотеки, сейфове, магазини, чейнчбюра, фотоцентър, детски площадки. Може да се играе плажен волейбол, билярд. Има и балнеолечение с топла минерална вода, лечебна кал, кинезитерапия. В петзвездния Палас гостите се чувстват като принцове. Родителите могат да поверят децата си на детегледачки. За по-непретенционни клиенти са 4-звездните хотели Марина и Мираж, както и тризвездния Вероника.

Манастир "Св. св. Константин и Елена" По крайбрежието на морето са издигани много църкви и параклиси, някои от които съществуват и днес, а други са разрушени през вековете. Една такава средновековна обител е манастирът „Св. св. Константин и Елена”, който се намира на 11 километра северно от Варна. Не съществуват точни данни кога е бил основан манастирът, предполага се, че това е станало в началото на ХVІІІ век.

През Руско-турската война (1828/29 г) част от руската армия е разположена тук. Руснаците възстановяват църквата и около нея построяват военно-полева болница. След оттеглянето на войските, болничните постройки и църквата получават вид на манастир. През 1832 година тук пристигат двама преподобни братя йеромонаси - Теодосий и Агапий Кантарджиеви. Отец Теодосий основава манастира “Св. Димитър”, а отец Агапий възстановява “Св. Константин”. През януари 1882 година Министерският съвет взема решение манастира “Св. Димитър” край Варна да бъде взет за лятна резиденция на българския княз - Евксиновград.

През 1908 година е построен хотел. Началото на сега съществуващия парк в днешния курорт е поставено през 1925 година от създателя на морската градина във Варна Антон Новак. До 1992 година курортът се нарича “Дружба”, а църковният комплекс е превърнат в музей. След това курортът връща достойното за това място име “Св. св. Константин и Елена”. През 1999 г. след 50-годишна забрава е възстановен и статутът на монашеска обител и започва възстановяването на манастира.

Допълнителна информация
Свети Константин и Елена
Свети Константин и Елена
Свети Константин и Елена
Свети Константин и Елена
Свети Константин и Елена, Манастир
Свети Константин и Елена, Манастир
 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved