Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Враца, Парк "Врачански Балкан", Леденика
Габрово, Етъра, Боженци, Соколски манастир
Искърски пролом, Манастирите в Черепиш и Седемте престола
Тетевен, Рибарица, Гложенски манастир, Съева дупка
Троян, Черни Осъм, Орешак, Троянски манастир
Парк "Централен Балкан", Връх Ботев
Парк-музей "Шипка"

Тетевен (13 000 жители, 410 м надморска височина) е на 120 км от София. В пещерите Моровица, Байовица, Драганчовица има находки от най-древни времена. Траките са оставили многобройни надгробни могили, имало e римско селище. Могат да се открият следи от римски пътища, мостове и стражеви наблюдателници. През XVII веk e процъфтяващо занаятчийско селище. Наричат го Алтън Тетевен - Златен Тетевен. През 1801 г. градът е напълно разрушен. Оттогава Тетевен не достига старото благополучие. Днес се развива като туристически град.

В манастирът “Св. Илия” е намерен кръст от времето на цар Иван Шишман, който сега е в Лондон. Църквата “Вси Светии” е с височина 31 м. и дебелина на стените 1.5 м., Интересни са къщите-музеи: Бобекова, Хаджииванова и Йоргова. Градът е известен с производството на сливова ракия.

В Историческият музей е показано развитието на Тетевенския край от древността до освобождението от османско владичество, главно ХVІІІ-ХІХ век. Отразени са основните професии на населението от това време - скотовъдство, дърводобив, занаятчийство и търговия.

Рибарица (1 400 жители) е най–живописното село в Тетевенския балкан. Разположено е на 600 метра надморска височина на 12 км от Тетевен, по Бели Вит и неговите притоци. Бронзовата фигура на Рибарчето – символа на курорта, е на пътя за селото. Навсякъде има кокетни малки вилички и къщи, потънали в зеленина и цветя, които предлагат тишина, спокойствие, селска атмосфера и домашен уют.

Тук е една от зелените перли на Националния парк “Централен Балкан” - биосферният резерват "Царичина". Царската дъщеря Тамара, излекувана от коварна болест с билката огнено червеното омайниче, което рибарчани и до днес наричат “царичина”. Близо са резерватите "Боатин" и “Козя стена”, хижите “Георги Бенковски”, “Ехо” и “Вежен". Рай за орнитолозите е защитената местност “Черният рът". С велосипеди може да се стигне до Римския мост над река Костина, Якова пещера и скалния мост.

Хотели в Рибарица

Пещерата "Съева дупка" е наречена на имената на двама братя, които са се укривали тук от турците. Намерени са глинени съдове и монети от времето на римският император Антоний. Първата зала е Купена. Името идва от огромен сталактон, напомнящ купа сено. Втората зала – Срутището, е образувана по време на земетресение. В залите Харманът, Белият замък и Космосът има забележителна акустика. Тук са пели много известни хорове.

Гложенският манастир "Свети Георги Победоносец" е разположен в живописна местност в северната част на Стара Планина върху възвишение и отдалеч наподобява замък. Построен е през XIII век от княз Георги Глож.

Според легендата, скоро след основаването на манастира, чудотворната икона на Св. Георги многократно изчезвала и е намирана на хълма недалеч от селото. Това е изтълкувано от монасите като божи знак, че манастирът трябва да бъде преместен на хълма. Двата манастира съществуват заедно, свързани от тунел, затрупан от земетресение през 1928 г.

Манастирският храм е създаден с основаването на новия манастир през XIV век. Бил е богато украсен със стенописи. През 1913 г. земетресение срива до основи църквата. Днешната черква е построена през 1951 г. върху основите на старата и предствлява сравнително тясна, но висока постройка.
 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved