Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Смолян, Златоград
Пампорово, Чепеларе, Момчиловци, Рожен
Батак, Цигов чарк, Ракитово
Пещера, Брацигово, Кричим, Перущица, Въча
Девин, Доспат
Асеновград, Бачковски и Араповски манастири
Триград, Буйново, Ягодина
Кръстова гора, Наречен, Чудните мостове

Триград е на 25 км южно от Девин и на 40 км. от Смолян, недалеч от Българо-гръцката граница, на 1240 м. надморска височина. Къщите са накацали по скалисти възвишения, през селото минава Триградска река, която заедно с река Буйновска дава началото на Въча. В околностите на Триград има много археологически находки - пещерни жилища и тракийски некрополи.

Триград е посещаван целогодишно от хиляди български и чуждестранни туристи, привлечени от уникалното съчетание на девствена природа, запазени традиции, богато културно наследство и традиционното родопско гостоприемство. Тук функционират семейни хотели, къщи за гости и частни квартири, предлагат се много атракции и възможности за активна почивка: конна база, походи с велосипеди и мотори, скално катерене. Местното население е съхранило богато културно-историческо наследство, като изпълняваните от векове ритуали.

Триградското ждрело е на 1,5 км. северно от Триград. Общата му дължина е 7 км, но същинското ждрело е 2-3 км., отвесните варовикови скали ограждат течението на река Триградска. Реката влиза в пещерата Дяволското гърло, 530 м. след това излиза като голям карстов извор, след коетоа се слива с Буйновска река. Западната стена на ждрелото е висока 180 м, а източната достига до 300-350 м., като в най-тясната част разстоянието между двете стени е около 100 м. В ждрелото се намира и друга известна пещера - Харамийската.

Буйново се намира в Западните Родопи на два километра от границата с Гърция. Селото и неговото землище са обитавани от траките от края на бронзовата епоха. Буйновското ждрело е най-дългото в България - около 10 км. и впечатлява с красотата си. Буйновска река прорязва варовитите скали, а отвесните скали са толкова близо, почти се допират. Това място е наречено “Вълчия скок”, местните жители разказват, че зимно време тук прескачат изгладнелите вълчи глутници. Буйновското ждрело е известно и с голямото разнообразие на растителни и животински видове, голяма част от които са защитени.

Чаирските езера са на 1600 м. височина в Западните Родопи, на 27 км. от с. Триград. Защитената местност е с естествено образували се седем свлачищни езера, ливади и смърчови гори, сред които е и Пияната гора. Езерата са изумително красиви, с кристална родопска вода и планинска пъстърва. Обградени са от над 2000 дка безбрежни ливади с красиви цветя на пролет, с висока трева през юни, окосени през лятото или меланхолично жълти през есента.

Редица редки растителни видове са запазени на торфените острови в езерата. Падналите в тях дървета и островите им придават романтичност и тайнственост, сякаш това е езерото на нимфите и русалките. Тук човек изпитва чувство за откъснатост от действителността, като че ли се намира в много далечно време, в царството на приказките.

Село Ягодина е разположено в Западните Родопи, в близост до българо-гръцката граница. Населението е от българи-мохамедани. Хората са дружелюбни и се славят с традиционното родопско гостоприемство. В хотела и къщите за гости има чудесни условия. Селото е създадено през V век пр. н. е., три пъти е опожарявано. Всяка Нова година жителите на Ягодина, заедно със своите гости се събират в центъра на селото. Пали се голям огън, който гори до сутринта и се играят хора около него.

Ягодинската пещера е бисер в короната на неповторимата родопска красота. Намира се до Буйновска река, на 3 км от Ягодина, част от карстовия комплекс на Буйновското ждрело. Пещерата е дълга 10 км, на пет етажа, с лабиринт и пропасти. Красивия подземен свят е формиран в продължение на милиони години, осветена е с ефектно осветление.

На първия етаж е открито древно жилище, обитавано около IV-то хилядолетие пр. Хр., било е дом на умели майстори-грънчари, които са го напуснали след срутване, причинено от земетресение. Пещерата е уникална със своите безброй сталактити, сталагмити, сталактони, пещерни перли, с постоянна температура от 6oC и влажност. Kрай елха, която остава свежа няколко години, спелеолози посрещат всяка Нова година, а в залата се са състояли над 100 сватби.

Пещера "Дяволско гърло е на 1,5 км. северно от Триград, за нея има много легенди от времето на траките. Една от тях говори, че именно тук Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, за да спаси любимата си Евридика. Основната й част е заета от голяма зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров. Пещерата се е получила от река, падаща под земята от 42 м. в Бучащата зала. Дължината и е 110 м., ширината 40 м., а височината и достига до 35 м. Това е най-голямата зала в българските пещери, в нея може да се побере катедралата "Св. Александър Невски".

301 стъпала нагоре извеждат покрай подземния водопад до повърхността. На 400 м. от входа водите на подземната река се губят в сифон, има над 10 езера и прагове, дължината на сифона е повече от 150 м. След сифона, по 60-метрова галерия реката злиза отново на повърхността през друга пещера. В Дяволското гърло зимува голяма колония на пещерен дългокрил прилеп. Изходът на пещерата е достъпен за посещение с надуваема лодка, която може да се наеме.


 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved