Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Враца, Парк "Врачански Балкан", Леденика
Габрово, Етъра, Боженци, Соколски манастир
Искърски пролом, Манастирите в Черепиш и Седемте престола
Тетевен, Рибарица, Гложенски манастир, Съева дупка
Троян, Черни Осъм, Орешак, Троянски манастир
Парк "Централен Балкан", Връх Ботев
Парк-музей "Шипка"

Троян (26 000 души) е на 180 км. от София на бреговете на р. Бели Осъм. Градът е с много богата история. Оттук е минавал древният римски път Виа Траяна, свързващ Дунав с Тракия и Егейско море, дал името му. В околностите на Троян е и Националният парк “Централен Балкан”. Интерес представляват Градската кула и старите архитектурни комплекси. Всяка година се провеждат майски и есенни културни празници. Празникът на сливата и сливовата ракия е с много дегустации и конкурси. Традиция е и празнуването на Св. Спиридон - покровител на занаятчиите.

Църквата "Св. Параскева" е построена е през 1835 г. на мястото на стар параклис, опожарена през 1877 г. и възстановена благодарение на волни пожертвования и помощи от Троянския манастир след Освобождението. Църквата прави впечатление с богатата украса на фасадата и корнизите. Иконите са рисувани от различни зографи, а дърворезбите са в стила на тревненската школа.

Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства е намира в сграда от 1881 г. от тревненския майстор Уста Генчо Кънев и показва народните и художествени занаяти от Троянския регион. Макетът на троянската занаятчийска чаршия ни потапя в атмосферата на ежедневието преди 150 г. Първият етаж е посветен на троянската битова керамика. Експозицията представя и дървообработващите занаяти, иконописта, медникарството, златарството, тъкачеството и др.

Троянският манастир “Свето Успение Богородично” е на 10 км. от Троян на река Черни Осъм, на 400 м. над морско равнище. Най-големият манастир в Стара Планина, обграден е от красиви гори. Манастирският комплекс е развит туристически обект с магазинчета за сувенири, заведения и места за отдих. Манастирските сгради съдържат и хотелска част с добре обзаведени стаи. Наоколо има много заведения, в които може да се опита популярната троянска сливова ракия, варена според старите манастирски рецепти.

През XV век тук се заселва монах-отшелник. Той печели уважението на местните хора, които започват да го посещават за молитви и съвети. Строят и черква, посветена на Светата Дева. Манастирът често е унищожаван, а монасите избивани. На 4 декември 1830 г. в Константинопол (днешен Истанбул) е издадена Специална грамота от Вселенския патриарх Костандий. Той обявява Троянския манастир за “ставропигиален” - подчинен само на него. Манастира се разширява и се превръща в духовен и културен център.

Комплексът е построен в духа на българското Възраждане. Черквата “Свети Николай Чудотворец” е най-старата запазена религиозна сграда в региона. Намира се извън комплекса. Манастирския храм “Свето Успение Богородично” е построен през 1835 г. от камък и големи тухли, с аркирани ниши. Отделните части на комплекса са строени по различно време, но е постигната забележителена хармония.

Монашеските сгради са 3 и 4 етажни, с дълги отворени чардаци, които гледат към вътрешния двор. Стенописите са на Захари Зограф и брат му Димитър. Захари си прави автопортрет в църквата, който поставя до този на игумена. Изобразени са всичките 27 монаси, живели тогава в манастира. На външната стена, Захари Зограф изобразява лъв и слон. Орнаментите в са пищни, в бароков стил. Впечатляват дърворезбите по иконостаса на църквата, направени от орехово дърво от тревненски майстори.

Тук има чудотворна икона - “Света Богородица Троеручица”, дарена от монах, който пътувал от Атон и живял при отшелника-основател на манастира. Манастирът е свързан с освободителната борба. Бил е убежище на Апостола на свободата Васил Левски. В тайния манастирски революционен комитет влезли всички 80 монаси и е бил оглавяван от архимандрит Макарий. По време на Руско-Турската Освободителна война отец Макарий го превръща в лазарет за руските войници и оказва всякаква помощ на тяхната войска.

Балабанско се намира на 6 км. от Троян. В непосредствена близост са целогодишно работещите топли минерални басейни на селата Чифлик и Шипково, ски-пистите на Беклемето, можете да наемете велосипеди, да пробвате уменията си по пейнтбол, стрелба с лък, конна езда с пикник по стария римски път "Виа Траяна" или разходка с джип по труднопроходими планински терени. В заведенията се предлага всичко от чуждестранната и национална кухня, както и местни глезотийки и специалитети, съпроводени от световноизвестната Троянска Сливова ракия.

Туристически комплекс "Беклемето" (1320 м н.в.) се намира на 20 км южно от Троян. Местността е удобна за летни и зимни преходи във високата част на планината. На "Беклемето" се намира най-добрата писта за биатлон и ски-бягане, утвърдена от международните организации по биатлон и ски-бягане ФИБА и ФИС.

Село Бели Осъм е на 10 км югозападно от Троян, на 160 км от София, идеално място за селски туризъм. Хотелите и къщите за настаняване предлагат организирането на разходки и преходи в района на Троянския Балкан, на около 10 км. от има и ски писти. Местоположението на Бели осъм го прави изходна точка за голям брой екотурове. В Бели Осъм има конна база, възможности за риболов в река Бели Осъм.

Хотели в Бели Осъм

Горно Трапе е село в на 500-700 м н.в. на 8 км. от Троян, подходящо е за еко, планински и културен туризъм. Китно планинско село с благоприятен климат, в близост до Шипково и Чифлик, в които има минерални басейни, на 15 км. от Троянският манастир. Името му идва от разположението в низината между високи върхове.

Лешница е на 15 км. северно от Троян, на жп линията и пътят за Ловеч. Селото се намира в планинска местност, районът е подходящ за туризъм, разходки, посещение на културни мероприяти и исторически забележителности.

Орешак се намира на 7 км източно от Троян, по горното течение на река Черни Осъм. Най-голямата забележителност на селото е Троянският манастир "Св. Успение Богородично". Друга забележителност е Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата - единственото място в България, където майстори от цялата страна показват своите произведения. В една от изложбените зали е организиран базар, където можете да си купите предмети, изработени от български и чуждестранни майстори. В Орешака има много хотели и ресторанти, тук са развити селският и планински туризъм.

Село Черни Осъм е на 12 км от Троян, на двата бряга на едноименната река, в подножието на връх Голям Купен (2169 м) и Васил Левски (2166 м) и на Националния Парк “Централен Балкан”. В близост до селото е и резерватът “Стенето”. Символ на Черни Осъм е орелът, увековечен в паметник при входа му. В селото има оригинална и красива сбирка от над 2000 стари снимки. На 2-3 часа път е билото на Стара планина.

Природонаучният музей в селото е създаден през 1956 г. от местния учител по биология Илия Илиев, който със свои ученици започва проучвателска и събирателска работа. За уроците му са препарирани птици и бозайници от региона. През пролетта на 1976 г. интересната сбирка е разположена в специално построена за целта сграда и от 1992 г. е със статут на Природонаучен музей. В музея има повече от 700 експоната, представители на всички животински видове, обитаващи Средна Стара планина.

 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved