Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Враца, Парк "Врачански Балкан", Леденика
Габрово, Етъра, Боженци, Соколски манастир
Искърски пролом, Манастирите в Черепиш и Седемте престола
Тетевен, Рибарица, Гложенски манастир, Съева дупка
Троян, Черни Осъм, Орешак, Троянски манастир
Парк "Централен Балкан", Връх Ботев
Парк-музей "Шипка"

Елена (7400 жители, 300 м над морското равнище) е на 280 км от София и на 230 км от Варна, в красивата долина на Еленската река. Възрожденска Елена е оставила следи в българската история. Църквата “Св. Никола” от XVI в. е вкопана в земята, защото е изграждана тайно. До нея е църквата “Успение Богородично”. В Музея на Възраждането се съхраняват много икони. Часовниковата кула е изградена от неизвестен майстор през 1812 г. В околностите на Елена са Капиновският и Плаковският манастири. За любителите на пешеходния туризъм са многобройните живописни туристически маршрути и екопътеки. Има възможности за скално катерене на открито или в зала. Язовир “Йовковци” с къмпинг е рай за риболовците.

Трявна (12 000 жители) е в северните склонове на Стара планина, в долината на Тревненска река, на 440 метра надморска височина. Градът e на равно разстояние от София и Варна – 245 км. Общински център. Планински въздух, вековни гори, бистри води, възрожденски къщи – това е Трявна. Има следи от траки и римската епоха. Важни пътища между Мизия и Тракия минавали през Тревненския проход. Селището е от XII в. Поминък са художествените занаяти – дюлгерство, резбарство, иконопис. Селището достига своя разцвет в края на XVII век. Тревненската художествена школа е най-старата възрожденска школа в България, известна и в Румъния, Сърбия, Турция и Персия.

Старата част на Трявна е архитектурен резерват, с около 140 паметника на възрожденската архитектура. На площад “Капитан Дядо Никола” има няколко уникални паметника. Най-старата сграда е средновековната църква “Св. Архангел Михаил”. Часовниковата кула (1844 г.) и "Кивгирения мост” (1845 г.) са символи на града. Тревненското училище е едно от първите светски училища в България (1839 г.). Даскаловата къща е музей на резбарското изкуство. Първият в страната санаториум за белодробни заболявания е построен тук. Ваканционното селище Плачковци се намира на 7 км от града. На изток е Балнеологичният курорт Вонеща вода.

Дряново (10 000 души) е в долината на река Дряновска. Намира се на магистралата и ж.п. линия Русе-В. Търново-Стара Загора, свързваща Северна и Южна България. Център е на община. Първите сведения за града са от 1430 год. под името “Динарав”, а името Дряново е в книга на Зографския манастир от 1500 год. Процъфтява по време на Възраждането. Дряновци активно участват в борбите за Освобождение - една от най-славните страници от Априлското въстание е епичната отбрана на Дряново и Дряновския манастир.

В наши дни града и околностите му се разрастват като туристически център. Поради здравословния си климат и високата продължителност на живота, градът се определя като “ Града на столетниците”. Пред Музеят “Кольо Фичето” има внушителната бронзова фигура на гения. Друга забележителност представлява църквата “Св. Никола”, построена от Кольо Фичето. За строителството на Лафчиевата къща не е използван нито един гвоздей. В църквата “Света Троица има великолепно резбовани тавани.

Дряновският манастир "Свети Архангел Михаил" е основан през XIV век от братята царе Асен и Петър в близката местност "Малкия Свети Архангел". Светата обител е била едно от главните средища на исихазма. Разрушаван е 2 пъти от турците. На сегашното си място е изграден към края на XVII век. Обновяването на манастира е по времето на игумен Рафаил през 40-те години на века. Издигнати са жилищните постройки, а в 1845 г. - новия храм. Дряновския манастир се превръща в една от най-големите и добре устроени обители в търновския регион.

Дряновските монаси активно са участвали в революционните борби за Освобождение. В манастира се намирала една от главните квартири на БЦРК в Търново и в него често са пребивавали Васил Левски и Георги Измирлиев. Имало е таен склад за храни и оръжия.

През Априлското въстание четата на поп Харитон и Бачо Киро превърнали Светата обител в своя крепост. В битката с турската войска оцеляла само малка част от отряда, а манастира отново е опожарен. Последното основно възстановяване е извършено скоро след Освобождението. Построени са ново крило към комплекса и паметник-музей. През 1925 г. е издигната и камбанарията.

В пещерата "Бачо Киро" са открити най-старите следи от живот на Балканите от епохата на палеолита. Пещерата е на няколко нива с дължина около 3 км.

Село Бърдени се намира на 7 км. от Трявна. Селото е с изключителни природни и климатични дадености - чудесна гледка към Еленския Балкан, връх Ботев, Връх Шипка, Бузлуджа, кристален въздух, ледена бистра вода, зелени гори и поляни, тиха и снежна зима. Постоянно живущи в селото почти няма, но в почивни дни селото гъмжи от хора. Близостта му до град Трявна го прави изключително привлекателно за селски туризъм.

Село Гостилица е разположено в малка живописна долина по поречието на река Янтра, на 11 км. северозападно от град Дряново, в подножието на Балкана сред борова гора и предлага чудесни условия за отдих. Любителите на водни спортове - сърф, водни ски, гребане и ветроходство, могат да практикуват на язовир "Ал. Стамболийски".

Махалници е в Еленския Балкан, на около 5 км. от град Елена. Само на около километър се намира язовир Йовковци, във водите на който може да се лови шаран и толстолоб. В района има и няколко екопътеки, възможни са разходки до някои забележителности, между които Капиновски, Дряновски и Килифаревски манастир.

Мийковци (250 души) е образувано е от две села и четири махали под връх Чумерна (1536 м.) на 700 метра надморската височина. Съществува от XIII век. Климатичните условия са отлични за почивка. Лятото е слънчево и прохладно, а зимата мека, с много снежни дни. В близост до селото се намира добре поддържана екопътека. В околностите му се намират множество хижи и добре обозначени туристически пътеки. Развиват се още конният, ловният и етнографският туризъм. На връх Чумерна има ски-писта с влек.

Руховци е на около 7 км. югоизточно от Елена в равнинна местност на високия десен бряг на река Мийковска (Боровщица), на 310 метра надморска височина с красива околност. В селото е съществувало едно от ранните училища в района, открито в 1828 г. По време на Руско-турската война 1877-1878 г. селото е опустошено и разграбено. Църквата "Успение Пр. Богородици" е построена през 1859 година. В околностите на селото са открити останки от стар манастир. 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved