Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Плевен, Луковит
Велико Търново, Арбанаси, Г. Оряховица
Видин, Козлодуй, Кула
Шумен, Плиска, В. Преслав, Мадара
Свищов, Природен парк Персина
Манастирите край Велико Търново
Силистра, Тутракан, Сребърна
Търговище, Разград, Исперих, Свещари

Видин е с богата и интересна история и прекрасни природа. Градът е административен център и пристанище на река Дунав. От богатото минало на града са останали много културни и архитектурни паметници. Крайдунавската градска градина и почивни бази в околностите създават прекрасни възможности за почивка сред природата, риболов, излети и лов.

Крепостта "Баба Вида" е най–голямата историческа забележителност на Видин. Строежът е започнал в края на X век върху стара римска кула, а е завършена през XIV век при Цар Иван Срацимир. Брани града през Средновековието и е най–добре запазеното средновековно укрепление в България. Има застроена площ 5 дка, оградена от 2 стени, застроена със засводени помещения. Има музейна експозиция и театрална сцена, където се играят драматични представления.

Джамията на Осман Пазвантооглу. Осман Пазвантооглу е феодален владетел на Видин в края на XVII и началото на XIX век, който не е признавал власта на султана. Според надпис над входа, джамията е построена в памет на баща му, убит по заповед на султана. Джамията е масивна, с ориенталска архитектура. Молитвеният салон е обширен, таванът е с голяма резбована розетка, балконът за жените не е отделен. Сградата на библиотеката е каменна, книгите имат изключителмо ценно съдържание на турски и френски език. Тук е и гробът на Пазвантоглу - мраморен саркофаг, украсен с арабески.

Козлодуй е намира на 7 км от вливането на р. Огоста в Дунав. Срещу града се намира вторият по големина български остров. Градът е с голямо икономическо значение, тук е първата българска АЕЦ, на второ място по население във Врачанска област. Има следи от тракийско селище от през първото хилядолетие пр.н.е., по-късно през тези места минава големият римски крайдунавски път. Първите данни за Козлодуй са от XVI в. На 17 май 1876 г. на козлодуйския бряг от кораба „Радецки“ слиза четата на Христо Ботев.

Националния музей "Параход Радецки" събира и популяризира исторически сведения и документи, свързани с Ботевата чета, десанта й на козлодуйския бряг, героичния й подвиг и възстановяването на легендарния параход. Корабът предлага каюти с възможност за нощуване. Плаването с кораба се осъществява от началото на април до средата на ноември при подходящо време.

Кула - в края на III в. римската власт в Дакия (днешна Румъния) била отхвърлена. Създадена е провинция Крайбрежна Дакия, на стратегически места били издигнати нови крепости. Една от тях е Кастра Мартис (Марсова крепост) на прохода Връшка чука, охранявала важния римски път от Бонония (Видин) за Сингидунум (Белград). Разрушена е от аварите през 586-587 г., възстановена и използувана през XIII-XIV в. от Видинското царство. Дала е името на града, в центъра на който се намира и днес. В съседство е уредена музейна сбирка. 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved