Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
София
Витоша
Кюстендил, Осогово, Дупница, Невестино
Банкя, Сливница
Сандански
Перник, Ждрелото на Ерма, Земенски манастир

Витоша е най-посещаваната планина в България над София и е един от символите на столицата. Най-високия връх е Черни връх (2290 м), на четвърто място в страната. Уникален природен феномен са каменните реки от морени (кръгли гранитни камъни) около Златните мостове. Тук е възникнало организираното туристическо движение у нас. По призив на Алеко Константинов на 27.08.1895 г. се извършва първото организирано изкачване на Черни връх. През 1934 г. се създава Национален парк “Витоша”. Основните туристически центъра са Алеко и Златните мостове.

Заема площ от 278 кв.км и се разделя на четири главни дяла. В Северна Витоша са Златните мостове, Княжево, Симеоново. Кабинков лифт води до хижа Алеко. Източна Витоша граничи с Плана. Тук са върховете Резньовете, Голям Купен и природният резерват “Бистришко бранище” и курортът и ски център Алеко. В югозападният дял се намира най-дългата пещера в България – “Духлата” и карстовия извор Живата вода. Северозападният дял се простира до Люлин.

По високите върхове зимата продължава до 7 месеца, а лятото е само през юли и август. Наблюдава се климатична инверсия. Когато София е покрита с гъста мъгла и студ, на Витоша грее слънце и е топло. Най-дъждовният месец е юли, а най-дебела снежна покривка се образува през март. Най - голяма река, извираща от Витоша е Струма, вливаща се в Бяло море. В планината няма езера. Боянският водопад е друга забележителност на Витоша.

Билото на Витоша е образувано от най-високите, разположени близко върхове – Черни връх и Резньовете. Вследствие на човешката дейност се е променила значително. През последните 400 години е била унищожена девствената гора в планината. Народен парк "Витоша" обхваща района от Ушите-Черната скала до Черни връх. През 1977 год. е обявен биосферен резерват, за да запазва съществуващите условия. Тук са Черни връх и другите витошки първенци.

Резерват “Бистришко бранище” е един от първите резервати в България. Съхранява естествената смърчова гора и високопланинската растителност. Разположен е върху североизточния склон на Витоша. Движението на туристите се разрешава само по определени пешеходни маршрути. Уникални са каменните реки на два отделни потока.

Резерват "Торфено бранище" пази торфищните комплекси във високопланинския дял на Витоша. Дебелината на торфа e до 2 м, а възрастта му е 1500 г. Достъпът на туристи е забранен.


 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved