Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Боровец, връх Мусала
Банско, Разлог, Добринище
Велинград, Юндола
Костенец, Долна баня
Белица, Якоруда, Добърско
Самоков, Белчин, Говедарци
Мелник, Роженски манастир
Сапарева баня, Паничище, Мальовица

Велинград (26 000 души, 800 м надморска височина) е на 120 км от София и 85 от Пловдив. Това е най-големият балнео-курорт в страната, създаден през 1948 г. при сливането на три села: Каменица, Лъджене и Чепино. Туризмът, балнеолечението и курортното дело се развиват от 43 почивни станции и санаториуми, 20 хотела с около 1480 легла и над 300 частни квартири. Изобилието от минерални води, мекият климат и прекрасната природа привличат над 200 000 почиващи годишно. Тук рядко падат мъгли. Зимата е мека с чудесни условия за ски, а лятото прохладно.

Минералните води са с температура между 28 и 86оС в 80 извора, слабоминерализирани, с дълбок произход, кристално чисти и бистри, използват се за лечение и профилактика при различни заболявания. Централният минерален плаж е в центъра на Велинград, има 50 м. басейн със студена вода и 30 м. с минерална. Басейни има и в много хотели.

Природният феномен Клептуза е най-големият карстов извор в България. Всяка секунда на повърхността му избликват 570 л. ледено студена вода, която образува две езера. Местността Свети Спас е близо до минералните извори в Чепино. Историческият музей, Картинната галерия предлагат развлечения и отмора за гостите. Традиция са Велинградските културни празници в средата на лятото. Ловните и дивечовъдни стопанства предлагат много добри условия.

Юндола (1400 м средна надморска височина) е на 15 км северозападно от Велинград, по шосето за Банско и Разлог. Разположена е между планините Рила и Родопи. Известен български планински курорт със ски-писти с влекове през зимата. От Юндола могат да се поемат различни туристически маршрути в Рила и Родопите, резерватите Рогачица и Валявиците, местностите Филибишка поляна, Черновец, Куртово, спортна База Белмекен и природната забележителност Пашови скали.

 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved