Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Враца, Парк "Врачански Балкан", Леденика
Габрово, Етъра, Боженци, Соколски манастир
Искърски пролом, Манастирите в Черепиш и Седемте престола
Тетевен, Рибарица, Гложенски манастир, Съева дупка
Троян, Черни Осъм, Орешак, Троянски манастир
Парк "Централен Балкан", Връх Ботев
Парк-музей "Шипка"

Град Враца се намира на 110 км. северно от София, туристически и стопански център на Северозападна България. Отправна точка към ждрелото Вратцата и пещерата Леденика. Възниква през Средновековието и носи името на живописният пролом “Вратцата” на река Лева. Тази част на Балканите е била населена от траките, от които има находки при Згориград и река Лева. През XIV век българската държава е завладяна от турците. Не е известно кога е превзета крепостта Вратица.

През 1876 г. България се вдига срещу поробителя, избухва Априлското въстание. На 20 май (1 юни н.ст.) четата на Христо Ботев достига Врачанския балкан и влиза в сражение, в което е убит войводата.

Етнографският възрожденски комплекс "Свети Софроний Врачански" е едно от интересните места на града. Историческият музей ни запознава с вековната история на града. Интерес представляват църквите “Свето Възнесение” и “Свети Никола”.

Природен парк “Врачански Балкан” обхваща Врачанската планина и Лакатнишките скали, с дължина около 30 км и широк 10-15 км. до Искърският пролом. Най-висок връх е Бегличка могила (1481 м). На територията на Парка има над 700 висши растения, като 56 от тях са редки и застрашени, а 26 са защитени от Закона за защита на природата. Фауната на парка включва 138 защитени животни, като 21 от тях са вписани в Червената книга на България.

В границите на парка се намират около 500 интересни пещери и пропасти: Леденика, Темната дупка, Змейова дупка, Хайдушка пропаст, Гардюва дупка, Калната пропаст, Невестина пропаст и Соколова дупка. Във внушителния и красив скален масив Доломитите се провеждат национални и международни състезания по алпинизъм. Неповторима е Врачанската еко-пътека. Вилите и хотелите в парка са идеални за организиране на зимни и летни екологични лагери.

Не бива да пропускате и мястото, на което е убит Христо Ботев – връх Вола. Живописните села Паволче и Згориград разполагат с чудесно обзаведени селски къщи. Тук гостите могат да се възхитят на чудесната природа, да опитат вкусни и екологично чисти продукти, да дегустират местните вина.

"Леденика" е в северозападната част на парка "Врачански балкан" на 16 км от Враца. Първите си посетители приема през 1961 г. Пещерата е отворена за посещение през цялата година. В близост до нея се намира хижа “Леденика”. Входът е на 830 м надморска височина. През зимата Предверието, или Първата зала очарова с ледената си кристална украса, дала името на пещерата. Следват Малката зала с почти кръгла форма, Голямата (Концертна) зала с образуванията Крокодилът, Главата на великана, Соколът, дядо Коледа, къщичката на баба Яга и едно малко езеро.

Железни мостове са прехвърлени над Малката и Голямата пропасти, коридора “Завеските” води до красивата “Бяла зала”. Тук могат да се видят Свекървиният език, Жената на великана, Слонът, Къпещата се девойка. Най-високата точка се нарича “Седмото небе”.

Враца
Враца
Враца
Врачански Балкан
Леденика
Леденика
 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved