Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Варна
Златни пясъци, Аладжа манастир
Албена, Балчик, Кранево
Св. Св. Константин и Елена, Слънчев ден
Варненска област
Шабла, Дуранкулак, Крапец, Русалка
Обзор, Бяла, Шкорпиловци
Несебър, Поморие, Равда
Приморско, Китен, Лозенец
Царево, Ахтопол, Синеморец

Златни пясъци е в живописeн залив в Северното Черноморие на 18 км от Варна, в Природния парк "Златни пясъци". Хотелите, заведенията за хранене, спорт и развлечения са край плажа и сред красивата зеленина на великолепен горски масив. Златистият плаж започва от подножието на гората. Огромно богатство на курорта са и целебните минерални води.

Златни пясъци е носител на "Син флаг" - международна награда за екологично чист курорт. Дължината на плажната ивица в курорта е 3,5 км, достига 100 метра ширина и се слави като един от най-добрите пясъчни плажове в Европа. Плажът е равен, покрит със златист ситен пясък. Пясъчното морско дъно плавно се спуска в морето, липсват скали и резки промени на дъното. Чистите и спокойни морски води са с ниско съдържание на соли. Няма опасни риби и животни и е подходящо за подводно плуване.

Климатът е мек, умерено-континентален. Средната температура в летните месеци на въздуха е 27oС, а на морската вода 24oС. Слънчеви бани са възможни от май до октомври. Жеги не се чувстват заради морския бриз, няма големи температурни амплитуди. Мекото и хубаво време през пролетта и есента са добри за балнео и морелечение, конгресни и конферентни мероприятия и краткотраен отдих.

Атракционен парк “Акваполис” е красив воден парк, изграден в мавритано—средиземноморски стил, в северозападната част на Златни Пясъци, на пътя Варна - Албена. Водният парк е разположен в гората с неповторим изглед към морето и целия курортен комплекс. В естествената паркова среда са създадени басейни, водни пързалки, джакузи, шадравани, водопади, кули и руини. В Акваполис могат едновременно да пребивават до 3000 посетители. Има скала за катерене със седем маршрута по проект на световния шампион по скално катерене Педро Понс (Испания). Край скалата е оформен амфитеатър, водопад, изкуствено езеро и панорамен снек-бар “Алказар”.

Ваканционен клуб "Ривиера" е в естествен парк на брега на морето с чудесен плаж. Бивша правителствена резиденция с 493 стаи и апартаменти, 1000 легла в 5 хотела от различна категория. Предлага съчетание на мек морски климат, съвременно балнеолечение и условия за водни спортове. Идеално място за семейна почивка, елитен и делови туризъм, задоволяващ всички изисквания за провеждане на конференции и делови срещи.

Природен парк "Златни пясъци" е на 17 км от град Варна в непосредствена близост до курорта. Обявен е за защитена природна територия през 1943 г. Световния съюз за защита на природата (IUCN) поставя парка в пета категория защитени територии. Горските масиви на парка следват крайбрежната линия, обграждат курортния комплекс и в южната си част се свързат с горите край Варна. Голяма част от парка е съхранена в естествения си вид. Близкото море и климатът влияят върху флората и фауната в парка и той силно се отличава от другите национални паркове. Гъста гора от широколистни дървета, обвити в лиани плавно се спуска към морския бряг.

Територията на парка е заета от естествени широколистни гори. Под защита са 20 редки и застрашени от изчезване растителни вида, 70 вида птици и 25 вида бозайници. Двестагодишен чинар с височина 20 м и обиколка 4 м. е забележителност на парка. Има пет туристически маршрута с различна сложност и продължителност. По протежение на маршрутите има стари чешми, кътове за отдих с очарователен изглед към морето.

Аладжа манастир - на турски език "Аладжа" означава пъстър. Името е заради ярките стенописи от ранното Средновековие. Християнството в околностите на Одесос (днешна Варна) е разпространено през втората половина на I в. и тук първите християни са изпълнявали своите обреди на спокойствие. Скалните монашески килии са били заселени през IV век. Най-старите археологически находки са от ранновизантийската епоха: монети от IV-V век и керамика. Пещерите са били използувани и за убежища по време на варварски нападения.

Манастира е придобил своя завършен вид през XII век. Помещенията са издълбани във варовиковите скали и са свързани с външно стълбище. На долния етаж са разположени стаите на монасите, общите части (кухня, дневна) и малка църква, а горния е бил за параклиса. Запазени са част от стенописите в параклиса. Наблизо е разположен друг манастирски комплекс, наречен Катакомбите.

Златни пясъци, Аладжа манастир
Златни пясъци
Златни пясъци
Златни пясъци
Златни пясъци
Златни пясъци
Природен парк Златни пясъци
Аладжа манастир
 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved