Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Варна
Златни пясъци, Аладжа манастир
Албена, Балчик, Кранево
Св. Св. Константин и Елена, Слънчев ден
Варненска област
Шабла, Дуранкулак, Крапец, Русалка
Обзор, Бяла, Шкорпиловци
Несебър, Поморие, Равда
Приморско, Китен, Лозенец
Царево, Ахтопол, Синеморец

Бургас
Хотели
Заведения
Култура
Развлечения
Магазини
Транспорт
Бургас Бургас е с население 250 000 жители и се намира се на 390 км източно от София в най-западната част на Бургаския залив на полуостров, обграден от 3 езера – Бургаско, Атанасовско и Мандренско. Климатът е с мека зима и продължително слънчево лято. Плажът е с тъмни черни пясъци. Бургас е е четвъртият по големина град в страната след София, Пловдив и Варна.

Първите жители тук са траките. Бургас е наследник на римския град Деултум, по-късно преименуван на Девелт. Построен е лечебен център до многобройните минерални извори. През Средновековието е построена крепостта Пиргос, от XVII век носеща името Бургас. След Освобождението градът се разраства и се превръща в център на Южното Черноморие, град с развита индустрия и търговия.

В Бургас има красива Морска градина. Интерес представлява катедралата “Св. Св. Кирил и Методий”, Арменската църква, Католическата катедрала, църквите “Св. Дева Мария” и "Св. Иван Рилски”.

Историческият музей притежава колекции за древните колонии по Черноморието, новата история и фотографии на известни личности. Етнографският музей има колекция от традиционни кукерски маски, народни носии и предмети на бита. В Природонаучния музей са изложени експозиции, представящи геоложките характеристики на земята, флората и фауната.

Фестивали
Април-Дни на класическата немска и австрийска музика
Май и юни-Международен театрален фестивал “Ерата на Водолея”
Юли-Фестивал на оперната и класическата музика в памет на Емил Чакъров
Август-Международен фолклорен фестивал
Август-Седмица на Детското изкуство
Септември-Конкурс за забавна песен “Бургас и морето”
Декември-Международен турнир по спортни танци

В Бургаското езеро гнездят пеликани, ибиси и чапли. Мандренското езеро е важен орнитоложки резерват. На Остров Св. Анастасия има старинна църква. Интерес представляват солниците в Бургаското и Атанасовско езеро. Село Крайморие е на юг от Бургас по пътя към старата крепост Пиргос. На 15 км от града е разположен парк “Отманли”, близо до нос Чокалия.

Бургаските минерални бани е един от най-древните български балнеологични курорти, разположен сред добре озеленена местност, лозя и плодни градини на 15 км северозападно от Бургас, с надморска височина 31 м. Водата е полезна за лечение и профилактика: заболявания на опорно-двигателния апарат (ставни заболявания, лумбаго, възстановяване след фрактури на костите, различни контрактури), периферната нервна система (невралгии, неврити, плексити, дископатии), хронични гинекологични заболявания, хронични гастрити, бъбречно-каменна болест и хронични пиелонефрити, подагра и хиперурикемии, обща профилактика и укрепване на организма.

Бургас
Бургас
Бургас
Бургас
Бургас
Бургас
Бургаски минерални бани
 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved