Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Пловдив
Пазарджик, Варвара, Баткунски манастир
Стара Загора, Нова Загора, Чирпан
Казанлък
Калофер, Павел баня
Хасково, Димитровград, Свиленград
Карлово, Баня
Панагюрище, Стрелча
Копривщица, Клисура, Връх Богдан

Средна гора е с много лековити минерални извори. По-известни балнеологични курорти са Хисаря, Баня, Стрелча, Павел баня, Старозагорски минерални бани и др. В Средногорието се намират язовирите Тополница, Душанци, Пясъчник, Копринка и Жребчево. Има интересни туристически маршрути до най-високия връх на планината Богдан (1604 м.) и др.

Много исторически местности и селища са свързани с борбата за Освобождение и славното Априлско въстание - Копривщица, Панагюрище, Оборище, Стрелча и др. Изключителен интерес в региона представляват съкровищата на траките. През последните години бяха направени сензационни открития, някой от които преобърнаха познанията на историците за Античноста.

Горнотракийската низина е с равнинен релеф, гъсто населена и с богато културно-историческо наследство. Тук има много следи от траките: Карасура (Чирпан), гробниците Мезек и Неутзикон (край Свиленград), Селищната могила в Караново (Старозагорско) и др. Балнеологични центрове са Хисаря, Костенец, Хасковските и Старозагорски минерални бани, Меричлери, Стралджа и много други.

Най-големият град е Пловдив, възникнал около шест хълма (тепета) заедно с Троя и Микена. Очарова с тесните улички и архитектурните комплекси в Стария град, многобройните църкви, музеи и архитектурни паметници. Интересен е град Пазарджик с историческия и етнографския музеи, както и праисторическа селищна могила, известна като Плоската могила.

Стара Загора впечатлява с многовековната си история. Цялата централна част на града е обявена за архитектурен резерват. Недалеч от Хасково е историческото село Клокотница, където цар Иван-Асен побеждава Теодор Комнин. В Ямбол са паметниците на културата Ески Джамия, църквата "Св. Георги" и градският парк. До града е националният археологически резерват "Кабиле" - античен тракийски град.

 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved