Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Плевен, Луковит
Велико Търново, Арбанаси, Г. Оряховица
Видин, Козлодуй, Кула
Шумен, Плиска, В. Преслав, Мадара
Свищов, Природен парк Персина
Манастирите край Велико Търново
Силистра, Тутракан, Сребърна
Търговище, Разград, Исперих, Свещари

Северозападна България обхваща областите Видин и Монтана. Видин е административен център и пристанище на р. Дунав. От богатото минало на града са останали крепоста "Баба Вида", Дворецът и Джамията на Осман Пазвантоглу. В близкото село Арчар са останките на римския град Рациария

Плевен е в централната част на Дунавската равнина до река Вит. Градът съществува от Тракийски времена под името Сторгозия, при славяните са го наричали Каменец. От 1266 год. носи името Плевен. Става световно известен с блокадата по време на Руско–Турската освободителна война.

Свищов е град с архитектура от XVII–XIX в. Университетски център. Забележителности са Античния град Нове, църквата "Успение Богородично", паркът “Паметниците” и др.

В Ловеч впечатляват архитектурния резерват "Вароша", покрития мост над река Осъм - единствен на Балканите, паметника и музеят на Васил Левски. На 17 км от града е "Къкринското ханче" - мястото, където е заловен Апостолът.

Велико Търново – старата столица на България - е град с богато историческо минало, много паметници и забележителности. Недалеч от града е Арбанаси - архитектурен резерват, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Русе е най-големия български град на р. Дунав. Известен е като "Малката Виена", заради красивата архитектура. В близост е Природния парк "Русенски Лом" и скалните манстири, които са под закрилата на ЮНЕСКО. В град Бяла е знаменития мост на Колю Фичето над р. Янтра.

Разград е на р. Бели Лом. Тук е Архитектурния резерват "Абритус", джамията "Ибрахим паша". На 42 км, край Свещари е известната тракийска гробница, включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Шумен и района около него е богат на исторически паметници от първата българска държава - старите столици Плиска и Велики Преслав, "Мадарския конник", Шуменската крепост и др.

Силистра е последния български град на Дунав. Тук е средновековната крепост Дурострум, а на 12 км от града е резервата "Сребърна".


 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved