Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
С богатството и разнообразието на хидротермални води, България е сред най-богатите страни в Европа. Българските минерални води са с разнообразен химически състав, минерализация, газове и микроорганизми. Климатът е континентален и средиземноморски, няма ги суровите бури на Северна Европа и сахарските горещини на Среиземноморието. Комбинацията от минерални извори и лечебна кал са благоприятни за целогодишно лечение, възстановяване и почивка.

Климато-балнеологичните възможности се използват от незапомнени времена. Процъфтяващи тракийски селища са възниквали около минерални извори. Римляните са създали големите селища Аугуста (Хисаря), Дезудава (Сандански), Пауталия (Кюстендил), Сердика (София) и много други. Балнеологични центрове са строили императорите Траян, Септимий Северий, Максимилиан, Юстиниан.

България е на едно от първите места в света по разнообразие на билки с великолепни лечебни свойства. Това огромно богатство от природни фактори, комбинирани с модерните хотели и балнеологични центрове дават възможност за целогодишно лечение. Големи балнеологични центрове са: Сандански, Велинград, Хисаря, Кюстендил, Костенец, Девин, Сапарева баня, Вършец и др.

Черноморските курорти са Албена, Златни пясъци, Ривиера, Слънчев ден, Св. Св. Константин и Елена, Поморие. Богати възможности за лечение и отдих има в планинските курорти. Великолепната природа, чистия въздух, минералните води са техните неоценими богатства.
Албена
Албена е с плажна ивица дълга 5 км и ширина 150 м. Разположен е в живописен залив на 30 км. от Варна. Предлага чудесно съчетание на плажна ивица дълга 5 км и ширина 150 м с фини пясъци и кристално чиста вода, много зеленина и чист въздух. Хотелите с категория от 1 до 4 звезди са с терасовидна структура за максимално количество светлина. Има отлични условия за водни спортове с опитни треньори и екипировка.
Информация за Албена
Банкя
Банкя е на около 10 км западно от центъра на София, като граничи със столичния квартал Люлин. Градът е известен балнеолечебен център, национален център за рехабилитация на болни от сърдечно-съдови заболявания и за профилактика на застрашените от тях. Разположението в подножието на Люлин планина, зеленината и многото слънчеви дни, умерено-континенталният климат с лек планински бриз, богат на отрицателни йони и фоноциди, лековитите минерални извори - това прави Банкя престижен национален и международен курорт, екологичен резерват на София.
Информация за Банкя
Баня - Банско
Баня е едно от най-старите села в Разложката котловина. Първите негови основатели и заселници са били траките, има остатъци също от древногръцко и римско селище, запазена е старата римска баня. Има 70 минерални извори с температура на водата около 55oС, които се използват в открити плувни басейни и минерална баня. Това в комбинация с природните богатства, красивите изгледи към планините Пирин и Рила, близоста до ски центъра Банско оправдава целогодишният туристически интерес.
Информация за Баня
Баня - Карловски минерални бани
Баня (Карловски минерални бани) е в подножието на Средна гора в долината на р. Стряма. Курортът е на 45 км от Пловдив, 15 км от Карлово и също толкова от Хисаря. Природата наоколо е живописна и създава добри възможности за отдих. В курорта има минерални извори с температура 35–50.5оС. Водата е слабо минерализирана, има и находище на лечебна кал. Климатът е подходящ за лечение и рехабилитация.
Информация за Баня
Берковица
Берковица е в Западна Стара планина на 90 км. от София. Съществува от IV век. По времето на Видинското царство е гранична крепост. За първи път името е спомената в писмен турски документ от 1491 г. Часовниковата кула е построена през 1762 г. На хълмът Калето има горски парк с останки от средновековна крепост.
Информация за Берковица
Белчин
Белчин е сгушено в живописна долина на между Рила и Верила, Витоша и Плана планина на 50 км. от София и само на 15 мин. от Боровец. Районът е богат с термални води, природните дадености на района в комбинация с лечебна минерална вода създават условия за здравно-климатичен и балнеоложки център. Температурата на водата е 40-41oC и се характеризира с мек и приятен вкус.
Информация за Белчин
Бургаски минерални бани
Бургаските минерални бани е един от най-древните български балнеологични курорти, разположен сред добре озеленена местност, лозя и плодни градини на 15 км северозападно от Бургас, с надморска височина 31 м. Водата е полезна за лечение и профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, хронични гинекологични заболявания, гастрити, бъбречно-каменна болест, обща профилактика и укрепване на организма.
Информация за Бургаските минерални бани
Варвара
Варвара е живописно село на 20 км. от Пазарджик, в долината на Чепинската река и северния склон на рида Алабак. Гара Варвара е на живописната теснолинейна жп линия от Септември за планинските курорти Велинград, Банско и Добринище. Варварските минерални извори (15 на брой) се намират в пролома на Чепинска река. Тук е вторият по топлина извор в България - 92oC, със съдържание на сяра. Останалите 14 извора са с разнообразен химически състав, лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат.
Информация за Варвара
Велинград
Велинград е на 120 км от София и 85 от Пловдив. Това е най-големият балнео-курорт в страната. Туризмът, балнеолечението и курортното дело се развиват от 43 почивни станции и санаториуми, 20 хотела с около 1480 легла и над 300 частни квартири. Изобилието от минерални води, мекият климат и прекрасната природа привличат над 200 000 почиващи годишно. Минералните води са с температура между 28 и 86оС в 80 извора, слабоминерализирани, с дълбок произход, кристално чисти и бистри, използват се за лечение и профилактика при различни заболявания.
Информация за Велинград
Вършец
Вършец е на 90 км северно от София. Климатичен курорт с минерални извори, красива природа, обширен парк и мек планински климат, благоприятни условия за балнеолечение и профилактика. Есента е топла и дълга, лятото прохладно, а зимата сравнително мека. Вършец разполага с отлична курортна база. Открити са основи на римска баня. Близо до града е връх Тодорини кукли. На 12 км на югозапад се намира Клисурският манастир.
Информация за Вършец
Гоце Делчев
Минералните извори в района на Огняново (около 10 км от града) са 16 на брой. Минералната вода е бистра, без мирис и приятна за пиене, с температура около 39-43 оС. Минералните извори в местността Топлика (10 на брой) са на около 4 км от Гоце Делчев. Температурата на водата е постоянно 22 оС и не замръзва дори през най-студените зимни дни. Местността е живописна, с красива акациева гора наоколо, с панорамна гледка към насрещно разположения Лясковски връх.
Информация за Гоце Делчев
Девин
Девин се намира на 710 метра надморско равнище, в малка котловина на 220 км. от София. Няма друг град на Балканския полуостров с толкова много минерални извори и здравословен климат. В града има два СПА-комплекса и едно вилно селище, които предлагат балнеолечение, калолечение, парафино и луголечение, кинезитерапия и физиотерапия. Водата в Девин се прилага при стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни, бъбречно-урологични, обменно-ендокринни, кожни, заболявания на опорно-двигателния апарат, нервната, половата, сърдечно-съдовата системи, както и за спортно-профилактични цели.
Информация за Девин
Добринище
Добринище (810 м. надморска височина) е в най-красивия дял на Пирин. Тук е крайната гара на живописната теснолинейна жп. линия от Септември. В курорта има минерална вода, прочута със своите лечебни свойства. Има плувен басейн с олимпийски размери. Изходен пункт за хижите “Гоце Делчев” и “Безбог”. Двуседалков лифт осъществява връзката между двете хижи, където се намира и най-дългата ски писта у нас.
Информация за Добринище
Долна баня
Долна баня е в живописна котловина, край десния бряг на река Марица, на юг се загражда от северните склонове на Рила. София е на 70 км., тук минава пътят от Пловдив за Боровец (19 км.) и Самоков. Мекият и здрав планински климат, чистият въздух, наличието на топли минерални извори са превърнали селището в курорт. В Долнобанската котловина се намира един от най-мощните и термоводни басейни в Рило-Родопската област и Средногорието.
Информация за Долна баня
Златни пясъци
Златни пясъци е в живописeн залив в Северното Черноморие на 18 км от Варна, в Природния парк "Златни пясъци". Хотелите, заведенията за хранене, спорт и развлечения са не само край плажа, но и сред красивата зеленина на великолепен горски масив. Златистият плаж започва буквално в подножието на гората. Огромно богатство на курорта са и целебните минерални води. Златни пясъци е носител на "Син флаг" - международна награда за екологично чист курорт.
Информация за Златни пясъци
Костенец
Костенец е в подножието на Рила, на около 75 км югоизточно от София. Световно-известния ски-курорт Боровец е на 28 км, Долна баня на 10 км. Богатството на района са минералните извори с температура 47-73oС, водата е слабо минерализирана, хидрокарбонатна, сулфатно-натриева, леко флуорна, с малко количество радон, много ниска обща водна твърдост. Изворите са били известни още в древността, запазени са останки от римски бани и балнеологични съоръжения.
Информация за Костенец
Кюстендил
Кюстендил е един от най-древните български градове. Привлечени от лековитите минерални извори, траките основават селище през V век пр. Хр. През I век римляните го превръщат във важна крепост и балнеологичен курорт Пауталия. Минералната вода е с постоянно химично съдържание и температура, чиста, безцветна, с приятен вкус. Наблизо е и лечебната торфена мина до село Байкал.
Информация за Кюстендил
Меричлери
Меричлери е на 60 км източно от гр. Пловдив, на 150 м надморско равнище. Минералната вода се използва за лечение и профилактика на заболявания на храносмилателния тракт, обмяната на веществата, диабет, подагра и хронични интоксикации с тежки метали.
Информация за Меричлери
Момин проход
Момин проход е обявен за балнеоложки курорт с национално значение, има санаториум за балнеолечение и рехабилитация. Има девет минерални извора, с температура на водата 56оС и радиоактивност, втора в България след Нареченски бани, трета в Европа и 25-та в света. Водата в Момин проход облекчава и лекува заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата, нервната и храносмилателната системи, както и проблеми на метаболизма на веществата и различни алергии.
Информация за Момин проход
Наречен
Наречен се намира на 40 км от Пловдив и на 38 км от Пампорово. Разположен е в малко дефиле по течението на река Асеница, сред широколистни и иглолистни гори по склоновете на Средните Родопи, на височина 620-660 м над морското равнище. Минералните води са от няколко естествени и сондажни източници, като преобладаващата част от тях са с ниска температура (33oС), слабоминерализирани, бистри, безцветни, без мирис и с добри питейно-вкусови качества. Има и един източник с по-висока радиоактивност и с по-ниска температура (21,5oС) - "Очното изворче", което се използва за промивки при очни заболявания.
Информация за Наречен
Павел баня
Павел баня е в централната част на Казанлъшкатa котловина на 400 м надморска височина. Климатът е преходноконтинентален, лятото е топло, със суха есен и мека зима. Средната годишна температура е около 10 oC. Националният балнеоложки център е за лечение на ставни заболявания, ревматизъм, дискови заболявания във всички форми и т.н. Водите с температура от 50-61 оС са меки, с ниска минерализация, бистри, безцветни, с приятни вкусови качества.
Информация за Павел баня
Поморие
Поморие възниква през VІ век пр. Хр. като елинската колония Анхиало. Градът е център на медицинския туризъм. В санаторно-курортния комплекс се ползват лечебните свойства на прочутата поморийска кал. Просторната плажна ивица и съвременните калолечебни процедури отдавна са превърнали Поморие в желаното място за почивка и лечение. На многобройните си гости градът предлага и пълноценни условия за отдих, спорт и развлечения.
Информация за Поморие
Сандански
Сандански е в полите на Пирин. Известен е с уникалния си климат и минерални извори до 83 оС. Средната годишна температура е 14,7 оС. Зимата е мека и кратка, а есента е топла и продължителна. Най - добрата естествена лечебница на бронхиална астма в Европа. Курорта се препоръчва и за лечение на кожни алергии и други. В градския парк "Свети Врач" виреят 200 растителни вида, има стадион, летен театър, открит басейн, изкуствено езеро.
Информация за Сандански
Ракитово
Ракитово е в западната част на Родопите, на 12 км. от Велинград, 85 км. от Пловдив и 50 км. от Пазарджик. През 1963 г. е обявено за планински климатичен курорт, подходящо място за хора страдащи от астма и белодробни заболявания. Минералната вода в Ракитово лекува също артритни и стомашно чревно проблеми.
Информация за Ракитово
Сапарева баня
Сапарева баня е на 75 км. югозападно от София в северното подножие на Рила. Тук се намира единственият в Европа гейзер с температура на водата 103oC. Санаторно-курортния комплекс е на няколко крачки от гейзера. Курортните и лечебните заведения са специализирани за лекуване на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, поражения на централната нервна система, гинекологични заболявания, остри и хронични отравяния, заболявания на кожата, горните дихателни пътища и др.
Информация за Сапарева баня
Св. Св. Константин и Елена
"Св. Св. Константин и Елена" се намира на 9 км североизточно от Варна и на 10 км от Златни пясъци. Най-старият български морски курорт (1908 г.), възникнал около едноименния манастир. Славата на курортът е в уникалното съчетание на чист въздух, много зеленина и приказно море. има много минерални извори с лечебни свойства, басейни с гореща минерална вода, балнеологични комплекси и др. Съчетаването на морски климат и топла минерална вода дава възможност за една добра почивка.

Информация за Св. Св. Константин и Елена
Сливенски минерални бани
Сливенските бани са разположени в долината на р. Тунджа, на 12 км югозападно от Сливен, на 245 м надморска височина. Климатът е смекчен преходно-континентален. Минералната вода е гореща, ниско минерализирана. Полезна е за лечение на следните заболявания: на храносмилателния (стомашно-чревни, чернодробно-жлъчни, хронични панкреатити), опорно-двигателния апарат и на периферната нервна система.
Информация за Сливенските бани
Старозагорски минерални бани
Старозагорските бани са курорт с хилядолетна история, разположен сред южните гористи разклонения на Сърнена гора, на 12 км от Стара Загора. От тракийско и римско време са запазени басейни от прозрачен мрамор, балнеологични помещения и съоръжения. Климатът на курорта е преходно-континентален, смекчен от средиземноморското влияние. Минералната вода е гореща, слабо минерализирана. Лечението и профилактиката включват следните заболявания: на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, гинекологични, бъбречно-урологични и стомашно-чревни.
Информация за Старозагорските бани
Стрелча
Стрелча се намира на 40 км северно от Пазарджик, 60 км от Пловдив и на 100 км източно от София. Курортът е на 475 м надморска височина, в южното подножие на Същинска Средна гора сред живописна котловина. Минералната вода в Стрелча е гореща и слабо минерализирана. Полезна е за лечение и профилактика на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични заболявания, обменно–ендокринни, сърдечно-съдови, дихателни, бъбречно-урологични, кожни, стомашно-чревни и чернодробно-жлъчни заболявания.
Информация за Стрелча
Хисаря
Хисаря е в южните склонове на Средна гора, на 360 м. надморска височина. Градът е заобиколен от паркове и градини, има 22 минерални извора. Водата е с температура от 37 до 51 оС, слабоминерализирана, без цвят и мирис, с приятен вкус. Може да се ползва и като трапезна. Най-голямото доказателство за лечебната сила на хисарската вода е Музея на бъбречните камъни. Сбирката е от 1981 година, има 12 000 бъбречни камъни, сред които и такъв с тегло 560 грама.
Информация за Хисаря
Шипковски минерални бани
Шипковските минерални бани са на 700 м надморска височина. Има умерено-континентален климат, чиста природа, вековни гори, бистри планински ручеи. Шипково е известно с лековитите си минерални води с температура от 18 до 38 оС. Има два минерални извора и пет сондажа. Лечението се извършва чрез пиене и балнеолечение в център с капацитет 1000 души дневно.
Информация за Шипковските бани
Чифлик
Курортният комплекс е разположен на горното течение на река "Бели Осъм", сред хълмовете на Троянския балкан. Най-ниската част е на 600 м. надморска височина, а най високата е връх "Боба" (1707 м.). Съчетанието на планина и минерална вода го прави притегателна точка за туризъм. Комплексът в близост до открит минерален извор, с който се пълни големия открит басейн с олимпийски размери и множество по-малки в почивните станции. Минералната вода е с температура 50 оС.
Информация за Чифлик
 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved