Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Много важна е ролята на манастирите в българската история, значението им за запазването на националното съзнание. България става християнска държава през IX век. Тогава тя е една от най-мощните държави в Европа. Този акт Св. Княз Борис извършва без колебание, даже и с насилие, жертвайки и първородния си син. Така са обединеняват трите племена: прабългари, славяни и траки.

Тогава, а след това са били нужни българските манастири. Те никога не са били глухи място, където можеш само да се скриеш от съблазните на живота и да се отдадеш на религията. Там творят философи и писатели. Зад стените на манастира, освен религията, се създава културата на една нация, нейната национална идентичност, която и помага да оцелее през вековете.

Зашото противниците на България са две мощни империи - Византийската и след това Турция. Можем да кажем, че в манастирите е създадена великата българска история. Сто и двадесет манастири са запазена до наши дни - отражение на живота, културата, архитектура, творческия гений на българина.Аладжа манастир
На турски език "Аладжа" означава пъстър. Името е заради ярките стенописи от ранното Средновековие. Християнството в околностите на Одесос (днешна Варна) е разпространено през втората половина на I в. и тук първите християни са изпълнявали своите обреди на спокойствие. Скалните монашески килии са били заселени през IV век. Най-старите археологически находки са от ранновизантийската епоха: монети от IV-V век и керамика. Пещерите са били използувани и за убежища по време на варварски нападения.
Информация за Аладжа манастир
Араповски манастир
Араповският манастир “Св. Неделя” се намира на 8 км. североизточно от Асеновград и е един от малкото манастири в България, които са построени в полето. Според легендата, водата от аязмото на манастира излекувала любимата на местния турски владетел и той от благодарност дарил земята за изграждането на манастир през 1856 г. Аязмото е извън двора, а около него е запазен първият параклис. Най-оригиналната постройка в манастира е четириетажната кула на Ангел войвода.
Информация за Араповският манастир
Арбанаси
Девическият манастир “Света Богородица” се намира в началото на Арбанаси, създаден е по времето на Втората българска държава. Той е един от няколкото духовни обители около старата столица на България. Разположената в едното предверие релефна и обкована в сребро икона на Света Богородица е чудотворна. В селото има още един манастир – “Св. Никола”.
Информация за Манастирите в Арбанаси
Баткунски манастир
Баткунският манастир "Св. Св. Петър и Павел" се намира на 12 км. от Пазарджик. Основан е през XII век. Разорен е при помохамеданчването на родопското население, възстановен през 1692, отново разрушен през 1774 г. В края на XIX в. светата обител е възстановена, построена е нова манастирска църква. В манастирския двор расте една от най-старите лозници в България. В близост се намират останките от древния град Баткунион.
Информация за Баткунският манастир
Батошевски манастир
Батошевският манастир е на 10 км южно от Севлиево, на брега на река Росица. Манастирът е основан през 1250 г, разрушен с падането на България под Турско робство. През 1809 г. монах-отшелник на това място чул историята на една пастирка, която видяла една майка с дете да седи върху камък и да плаче, че е забравена без дом. Монахът заживял в малка колиба до камъка. Но строежът на манастир започнал чак след чумна епидемия през 1831 г. Манастирът се превърнал в прочута религиозна школа, тук е учил и Бачо Киро.
Информация за Батошевският манастир
Бачковски манастир
Бачковският манастир е основан през 1083 г. от византийския пълководец от грузински произход Григорий Бакуриани. От тогава се е запазила двуетажна костница на около 300 метра от сегашния комплекс с уникални стенописи от XI и XII век. След падането на България под турско робство тук е заточен Българският Патриарх Евтимий. По-късно манастирът последва съдбата на другите български манастири и е ограбен и разрушен.
Информация за Бачковският манастир
Гложенски манастир
Гложенският манастир "Свети Георги Победоносец" е разположен в живописна местност в северната част на Стара Планина върху възвишение и отдалеч наподобява замък. Построен е през XIII век от княз Георги Глож. Според легендата, скоро след основаването на манастира, чудотворната икона на Св. Георги многократно изчезвала и е намирана на хълма недалеч от селото. Това е изтълкувано от монасите като божи знак, че манастирът трябва да бъде преместен на хълма. Двата манастира съществуват заедно, свързани от тунел, затрупан от земетресение през 1928 г.
Информация за Гложенският манастир
Драгалевски манастир
Драгалевският манастир е в подножието на Витоша, основан около 1345 г. и е наричан "Царски манастир". Разрушен от турците през 1382 г. Възстановен през XV век. и се превръща в център на Софийската книжовна школа. Манастирът е средище на революционната дейност в Софийско. Църквата “Успение Богородично” е болярска църква, строена преди турците. През 1932 г. към нея е долепена другата църква - “Св. Мина”. Двата храма са украсени със забележителни стенописи. Драгалевският манастир е бил важно книжовно средище със собствен скрипторий, някои ръкописни книги са с особено висока стойност.
Информация за Драгалевският манастир
Дряновски манастир
Дряновски манастир "Свети Архангел Михаил" е основан през XIV век. Светата обител е била едно от главните средища на исихазма. Разрушаван е 2 пъти от турците. Обновяването на манастира е през 40-те години на XIX век. Дряновските монаси активно са участвали в революционните борби за Освобождение. През Априлското въстание четата на поп Харитон и Бачо Киро превърнали Светата обител в своя крепост. В битката с турската войска оцеляла само малка част от отряда, а манастира отново е опожарен.
Информация за Дряновският манастир
Етрополски манастир
Етрополският манастир "Света Троица" е разположен в подножието на старопланинския Черни връх, на около 5 км. източно от Етрополе. Построен е върху бигорна скала, откъдето вероятно идва и другото му име – “Варовитец”. Според преданията, в търсене на покой и усамотение Св. Иван Рилски се е установил в една от пещерите. Близостта до селището обаче го принуждава да отиде в Рила, далеч от хорска суета. Населението на Етрополе приело мястото за свято и положило основите на манастира.
Информация за Етрополският манастир
Земенски манастир
Земенският манастир "Свети Йоан Богослов" е на 15 км. от международния път за Македония в красива местност в Конявската планина, в близост до Земенския пролом. Повечето от стенописите са от XIV век, а ктиторските портрети са най-старите след ценните образи на Калоян и Десислава от Боянската църква. Храмът е от XI век и е един от малкото оцелели паметници на българската средновековна архитектура.
Информация за Земенският манастир
Ивановски скални манастири
Скалните манастири са на 20 км южно от Русе. През ХII век тук се заселили много монаси. Те си приспособили жилища в пещерите. Образували са цели манастирски комплекси. Църквите са над 250. Скалния манастир “Св. Архангел Михаил” е бил един от най-големите в България през XIII-XIV в. Стенописите са запазени и днес. Ивановските скални църкви са включени в Списъка на Световното културно наследство на UNESCO.
Информация за Скалните манастири в Иваново
Калоферски манастири
Девическият манастир "Въведение Богородично" е създаден през XVIII век. През 1862 г броят на монахините вече бил 90 и е построен и настоящият белокаменен храм с дарения, събрани от монахините в Русия. Калоферският мъжки манастир “Св. Рождество Богородично” се намира на около 7 км. северно от Калофер, в живописна долина на Бяла река. На около 200 м. е входа на Национален парк “Централен Балкан”. Манастирът е основан през 1640 г., разрушен от турците и въобновен през 1819 г., отново разрушен през 1877 г. и възстановен през 1881 г.
Информация за Манастирите в Калофер
Капиновски манастир
Капиновският манастир "Свети Никола" е построен край река Веселина, в красивият Еленският Балкан, на 18 км от Велико Търново и поразително прилича на средновековна крепост. Надпис върху апсидата на манастирската църква съобщава, че през 1272 г. на това място е имало храм “Св.Троица”. През 1830 г. е създадена книжовна школа, в манастирската църква се съхранява богата колекция от икони. През 1860 г. монасите помагат за организирането на въстанието на Хаджи Ставри. Манастирът играе активна роля и при подготовката на Априлското въстание.
Информация за Капиновският манастир
Килифаревски манастир
Килифаревският манастир "Свето Рождество Богородично" е на около 4 км от малкото градче Килифарево. Първоначално е бил построен между 1348 и 1350 г. на близкия хълм. Основател е видният български духовник Теодосий Търновски, който с помощта на цар Иван Александър го превръща в едно от най-важните средища на средновековната българска просвета и книжнина. Създава се Килифаревската книжовна школа, през 1360 г. се обучават 460 ученика, сред които е и бъдещият български патриарх Евтимий Търновски
Информация за Килифаревският манастир
Клисурски манастир
Клисурският манастир e построен е през 1240 г. Претърпява многобройни нападения и разрушения през турското робство. Последното му възстановяване е през 1869 г, през 1891 г. е осветена църквата “Св. Св. Кирил и Методи”. Иконостасът е във възрожденски стил на Самоковската и Дебърската школа. Иконите в са от ХVІІІ-ХІХ в. По-късно е построен новия параклис "Свети Никола".
Информация за Клисурският манастир
Кремиковски манастир
Кремиковският манастир "Свети Георги Победоносец" е на 4 км от квартал Кремиковци. Построен е през Второто българско царство, разрушен от турците през 1382 г. и възстановен през 1493 от когато е манастирскатата църква със стенописи. Пазител на храма е Архангел Михаил. Интересни са и образите на Константин и Елена и ктиторски портрет. Ценен паметник е "Кремиковското евангелие" от XV вek.
Информация за Кремиковският манастир
Мердански манастир
Мердански манастир "Свети четиридесет мъченици" е в село Мерданя, по пътя В. Търново-Елена. В местността Ушите, на около километър от днешния манастир, са намерени развалини от средновековен манастир от времето на цар Иван Асен II. В средата на XIX век, богатият еленчанин Хаджи Кесарий Хорозов изкупува бившите манастирски имоти, през 1853 г. построява църква, жилищните сгради и става игумен на новооткрития манастир. Игуменът учавствува във Велчовата зевера, а по-късно става сподвижник на Васил Левски.
Информация за Мерданският манастир
Патлейнски манастир
Патлейнският манастир е средновековен манастир (IX-X век) в резервата Патлейна, част от Националният Археологически резерват Велики Преслав. Тук е бил центърът на известнитете писатели от Преславското литературно училище, както и за производство на преславска рисувана керамика и стъклени изделия. Предполага се, че в него се оттегля Свети цар Борис I, след като се отказва от престола. Известната икона на Свети Теодор Стратилат е от отделни керамични плочки.
Информация за Патлейнският манастир
Патриаршески манастир
Патриаршеският манастир "Света Троица" е на около 10 км от Велико Търново, в прекрасна местност, заобиколен от непристъпни скали. Първата обител в района е от 1070 г. През 1368 г. тук се оттегля отшелникът Теодосий Търновски в малка пещера в скалите, а след него идват и други монаси. Към тях се присъединява и бъдещият Патриарх Евтимий, като става игумен след смъртта на Теодосий Търновски. Последните владетели на Второто Българско царство Иван Александър и Иван Шишман често са посещавали манастира и са оказвали помощ на монасите.
Информация за Патриаршеският манастир
Петропавловски манастир
Петропавловският (Лясковски) манастир е един от 14-те манастира в околностите на Велико Търново, които са били построени по време на Второто българско царство. Манастирът е един от най-добре запазените манастири от това време. Той се извисява над високите и непристъпни скали на Арбанашкото плато, на около 6 км североизточно от Велико Търново. 31-метровата камбанария напомня за средновековен замък. От манастира се разкрива великолепна гледка към Дунавската равнина и Стара планина.
Информация за Петропавловският манастир
Плаковски манастир
Плаковският манастир "Свети пророк Илия" е до село Плаково, на 18 км. южно от Велико Търново. Заради близостта между Плаковския и Къпиновския манастир - само 2 км., двете обители биват наричани манастири-близнаци. Манастирът е основан по времето на Втората българска държава, разрушен е при падането на България под турско робство. Възстановен през 1450 г., по-късно е многократно опожаряван и разграбван. През 1835 г. в манастира се организира известната Велчовата завера, един от водачите е бившият игумен на манастира Отец Сергий. След потушаването на въстанието е разрушен отново.
Информация за Плаковският манастир
Преображенски манастир
Преображенският манастир е разположен в изключително живописна местност на около 10 км. от Велико Търново. Лежи в подножието на отвесни скали от лявата страна на р. Янтра. От двора на манастира се открива много красива гледка кьм пролома на реката, зад която се забелязва и друга обител – Патриаршеският манастир “Св. Троица”. Преображенският манастир е основан през XIV век. Сегашните сгради са построени през XIX век. Строежът на Съборната църква “Свето Преображение” започва майстор Димитър Софиянлията, който е обесен от турците заради участие във Велчовата завера. Довършва я майстор Кольо Фичето
Информация за Преображенският манастир
Рилски манастир
Рилският манастир "Свети Иван Рилски" е на 1147 м. над морето и е най - известния в България. Впечетлява с големина, архитектура, стенописи и красива природа. През 1983 г. е вписан в книгата на ЮНЕСКО за световното историческо наследство. Свети Иван Рилски е живял през X век в близка пещера. Mанастирът е построен от негови последователи. Той е бил културен и духовен център. Достига своя апогей между XII и XIV век. Турците го разрушават в средата на XV в. В днешния си вид е построен през XIX век. Рилският манастир е център на духовния и културен живот на българския народ.
Информация за Рилският манастир
Роженски манастир
Роженският манастир е на 5 км. от Мелник в ниските части на Пирин и е един от най-големите манастири в България. Основан е през 1220 г. от деспот Алекси Слав. Манастирската черква е построена през ХVІ в, в нея е забележителният с реализма си ктиторски портрет на Мелания монахиня (1732). В черквата са запазени стенописи от 1597 г, стъклописи от 1715 г, дърворезбовани иконостаси и икони. До манастира е параклиса-костница от 1597 г, със стенописи от 1662 г.
Информация за Роженският манастир
Манастир "Свети Николай" в Скравена
На мястото е съществувало езическо светилище, върху което по времето на цар Петър е издигнат християнски храм. През 1938 г. на свещеник от с. Челопеч се явява в пророчески сън Св. Николай, като му разкрива манастир, разрушен от турците. Започват разкопки са открити основи на опожарен храм, килия с голямо огнище и скелети на хора, участвали в отбраната на манастира срещу турците.
Информация за Манастир "Свети Николай"
Манастир "Св. св. Константин и Елена"
По крайбрежието на морето са издигани много църкви и параклиси. Една такава средновековна обител е манастирът „Св. св. Константин и Елена” на 11 км северно от Варна. Не съществуват точни данни кога е бил основан, предполага се, че това е станало в началото на ХVІІІ век. Началото на сега съществуващия парк около манастира и днешния курорт е поставено през 1925 година от създателя на морската градина във Варна – Антон Новак.
Информация за Манастир "Св. св. Константин и Елена"
Манастир "Седемте престола"
Манастир "Рождество на Пресвета Богородица" (Седемте престола) е разположен в изключително красива местност над реката, до село Осеновлаг, по пътя София-Мездра през Искърския пролом. Създаден е по време на Второто българско царство, по време на управлението на Петър Делян. В близост е имало римска крепост, от които е днешната порта на манастира. За създаването на манастира има и легенда, че "Седемте престола" е основан от 7 боляра от Бесарабия през XI век, откъдето идва и името му.
Информация за Манастир "Седемте престола"
Соколски манастир
Соколският манастир “Свето Успение Богородично” е на на 15 км от Габрово, построен през есента на 1832 г. на каменна тераса пред Соколовата пещера. Църквата е от 1834 г. Вярва се, че иконата на божията майка с Младенеца е чудотворна. Ценен архитектурен паметник е кръгообразна чешма, съградена от Колю Фичето. Соколската обител е тясно свързана и с освободителната борба. През 1865 г. тук е осветено знамето на четата на Капитан Дядо Никола, а през 1876 г. манастирът е сборен пункт на габровските участници в Априлското възстание, предвождани от Цанко Дюстабанов. В северната част на манастира има параклис с красив иконостас от Захари Зограф.
Информация за Соколският манастир
Сопотски манастир
Манастир „Св. Въведение Богородично” (Женски метох) се намира само на 150 м. северно от центъра на града. През XV век тук е имало малък параклис, около който през 1665 г. е основаван манастир. През 1877 г. е опожарен от турците, а игуменката жестоко убита. Оцеляват църквата, чешмата, част от килиите и скривалището на Васил Левски. След Освобождението манастирът е възстановен. Лозницата в двора на манастиа е на повече от 350 години и е считана за една от най-старите в България.
Информация за Сопотският манастир
Троянски манастир
Троянският манастир “Свето Успение Богородично” е на 10 км. от Троян на река Черни Осъм, на 400 м. над морско равнище и е най - голям в Стара Планина. През XV век, след края на Втората българска държава тук се заселва отшелник. Той печели уважението на местните хора. Строи се черква, посветена на Светата Дева. Манастирът често е унищожаван. На 4 декември 1830 г. в Константинопол, Вселенският патриарх Костандий го обявява за “ставропигиален” - подчинен само на него. Комплексът е строен в духа на българското Възраждане. Иконата “Света Богородица Троеручица” е чудотворна, тя е дарена от монах, живял при отшелника - основател на манастира.
Информация за Троянският манастир
Черепишки манастир
Черепишкият манастир "Свето Успение Богородично" е в Искърското дефиле от времето на Цар Иван Шишман (1371-1393 г.), разрушен от турците. В края на XVI век е реконструиран от Св. Пимен Софийски и се превръща в просветно средище. Църквата "Св. Георги" е от 1612 г. Черепишкото евангелие е от 1512 г. със златни корици и украсено с библейски сцени. В близост до манастира е било последното сражение на част от Ботевата чета, предвождана от Георги Апостолов. През 1897 г. Алеко Константинов пише популярния пътепис "Българска Швейцария" за манастира.
Информация за Черепишкият манастир
Чипровски манастир
Чипровският манастир "Свети Йоан Рилски" е на р. Чипровска Огоста в Западна Стара планина, на около 5 км. от Чипровци. Той е от X век. Служи като опорен пункт при въстанието на Константин и Фружин (XV век) и Чипровското въстание (XVII век). Манастирът е многократно ограбван и частично разрушаван 6 пъти през XIX век. Интерес представлява кулата - костница с костите на жертвите в Чипровското въстание, параклисът "Св. Атанасий Велики".
Информация за Чипровският манастир
Чирпански манастир
Чирпанският манастир “Св. Атанасий” е най-стария манастир на целия европейски континент. Манастирът се издига на добре оформен хълм, като са намерени останки от стара римска крепост. Смята се, че самият Св. Атанасий е основал обителта през 344 г. По това време Александрийският патриарх Атанасий посещава днешните български земи във връзка с провеждането на Вселенски събор в Сердика (343-344г.). Според житието на светеца, той отсяда по пътя близо до Берое (днешна Стара Загора) и основава манастир.
Информация за Чирпанският манастир
 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved