Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Пловдив
Пазарджик, Варвара, Баткунски манастир
Стара Загора, Нова Загора, Чирпан
Казанлък
Калофер, Павел баня
Хасково, Димитровград, Свиленград
Карлово, Баня
Панагюрище, Стрелча
Копривщица, Клисура, Връх Богдан

Пловдив (370 000 жители) е в западната част на Горнотракийската низина, на 150 км от София и 400 от Варна. На второ място по големина в България. Градът разполага с летище. Магистрала го свързва със София и Истанбул. Има главни пътища и ж.п. линии до големите градове на страната. Пловдив е един от най–старите градове на Европа, съвременник на Троя и Микена. Съществува от 8000 години, а е град от 3000 години – времето на Троянската война. През I хил. пр. Хр. траките основат селището Евмолпиас. През 342 г. пр. Хр. е завладян от Филип Македонски, наречен Филипопол и превърнат във важна крепост.

При римляните е важен икономически, културен и политически център с името Тримонциум. Хуни и готи го опустошават и опожаряват многократно. Славяните му дават името Пълдин. Включен е в границите на българската държава при хан Крум през 815 г. През турското робство е известен като Филибе. След Берлинския конгрес (1878 г) е столица на Източна Румелия а след Съединението (1885 г) е отново в границите на България.

Хотели в Пловдив

Античният театър е най-впечатляващата постройка от Римско време с около 7000 места. Те са разположени амфитеатрално в два кръга, всеки с по 14 реда. На всяка скамейка е било издълбано името на съответния квартал. Сцената е на две нива, качествените материали и изработката показват архитектурното съвършенство на тогавашното строителство.

Римският стадион под днешния търговски център е от времето на император Септимус Северус (193-211 г.). Има формата на подкова с места за 30 000 зрители. Състезанията били по модела на гръцките олимпийски игри със същите спортни дисциплини.

Старият град (Трихълмието) е съчетание на българската възрожденска архитектура и тази от времето на траките, римляните, Византия и Средновековието. През XIX век българските строители издигнали град с тесни калдъръмени улички, чудни къщи с прозорци и тънки колони, със стрехи и дъбови порти, тихи зелени дворове и ромолящи мраморни чешми. Всяка от къщите e със свой стил и архитектура. Много от тях са превърнати в музеи. Етнографският музей, галериите, църквите и улицата на народните занаяти са едни от главните забележителности на Пловдив.

Етнографския музей се помещава във възрожденска къща, образец на бароковия стил. Къщата е построена е през 1847 г. с прекрасна зелена градина. Има средна част, издадена напред и 2 странични крила, с раздвижена фасадата. Била е девическо училище, фабрика за шапки, тютюнев склад. От 1943 г. е музей на общината. Музейната експозиция е в 5 отдела. Отделите за селско стопанство и занаяти показват икономическото развитие в периода на Възраждането и в ранните години на капитализма. В третия отдел са показани народни носии и тъкани от XIX и началото на XX век, a следващият е за фолклорните костюми и музикални инструменти. Последният отдел е посветен на архитектурата.

Къщата на видния търговец Никола Недкович е от 1863. При реставрацията е запазен оригиналния й вид - комбинация от изящество и функционалност и оригинално съчетание от архитектурни форми и декорации. Пищността е изместена от домашния уют и интимност. Салонът се е използвал като трапезария и всекидневна, а двата етажа са с отделни стълбища. Строгия вид се смекчава от дърворезбата, старинните мебели, бронзовите и позлатени орнаменти. Богато са украсени Зелената и Червената стая. Тук се провеждат много културни събития.

Къща-музей "Хиндипян" е построена през 1835 година. Уникална по своята художествено – декоративна украса със запазените в оригинал стенописи, обзавеждане, възрожденска баня от римски тип. Таваните са украсени с уникални пейзажи от Александия, Венеция и Цариград, различни във всяко помещение.

Църквата "Света Марина” е главен храм на Пловдивската епахия. Построен върху древни християнски останки през 1856 г. Пищният иконостас е от 1828 г със съхранени икони от Възраждането. Камбанарията е от 1870 година.

Джумая джамия (Улу Джамия) е една от най-големите и стари джамии в България. Наречена е Джумая (от турски език – петък), защото религиозната служба се е провеждала в петък. Джамията е построена по времето на султан Мурад II (1359-85). Реставрирана е през 1785 и 1818 г. Eдин от най-величествени мюсюлмански религиозни храмове на Балканския полуостров. Представлява масивна постройка с дебели каменни стени и размери 33 на 45 м. Кубето е покрито с олово. Многоъгълното минаре е от червени тухли с бял хоросан за украса. Слънчев часовник отбелязвал часовете на царуването на султана. Има ложа за султана и за имама.

Старата турска "Чифте баня" е от XVI в, паметник на културата. Частично е реставрирана за Европейския месец на културата, провел се в Пловдив. Предвижда се сградата да се превърне в център за съвременно изкуство.

 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved