Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Боровец, връх Мусала
Банско, Разлог, Добринище
Велинград, Юндола
Костенец, Долна баня
Белица, Якоруда, Добърско
Самоков, Белчин, Говедарци
Мелник, Роженски манастир
Сапарева баня, Паничище, Мальовица

Рила е най-високата планина на Балканския полуостров (връх Мусала е на 2925 м.) и заема 6 място в Европа. Климатът е между континентален и преходносредиземноморски. От Рила извират най-големите български реки Искър, Марица и Места. В Източният дял се извисява първенецът на планината и още 11 от най-високите върхове. В тази част са Мусаленските езера и курорта Боровец.

Най-малка и с алпийски релеф дял е Централна Рила, богата на ледникови езера, най-голямото на Балканския полуостров e Смрадливото. В Северозападна Рила е символът на българския алпинизъм връх Мальовица (2730 м.) и Седемте Рилски езера.

В Югозападна Рила е най-старият биосферен резерват Парангалица, както и великия паметник на българската култура - Рилският манастир.

Пирин е кътче от рая, съчетава приказно красиви върхове и плодородни долини, древна история и културно наследство, митове и легенди. През 1976 г. е създаден Националния парк “Пирин”, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно природно наследство.

Пирин е втора по височина в България и трета на Балканския полуостров с най-висок връх Вихрен (2914 м.) Климатът е типично планински със средиземноморско влияние в долините на реките Струма и Места. На височина над 2500 м се извисяват 60 върха.

В планината има над 150 езера, от заснежените върхове и сините езера водят началото си много реки, притоци на Струма и Места.

Пирин предлага на любителите на зимните спортове отлично поддържани писти и курорти. Банско, Добринище, Разлог носят романтиката на Възрожденската епоха и съхраняват традиционните български занаяти и народни обичаи.

 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved