BGTourinfo.EU
BG     ENG     DE     RU    
 
    Цуцовата къща
    За Калофер
    Маршрути
    Празници
    Фотоалбум
    Контакт
    Цени



 

СЕМЕЕН ХОТЕЛ "ЦУЦОВАТА КЪЩА" - КАЛОФЕР

Не са много вече старите къщи в Калофер, а пък тези, останали още от турско, се броят на пръстите на едната ръка. Не става дума за музей, а за истински дом, където зиме комините пушат, лете стопаните присядат заедно с децата си под лозницата, а в зимника "отлежава" оная прочута калоферска ракия, собствено производство, която е оставила нетленни спомени у не един драг гостенин.

Но стига приказки за домашната идилия. Пo - добре е човек направо да похлопа на вратата на семейство Цуцови в центъра на Калофер, за да види с очите си истински български дом, живеещ вече трето столетие тук.

Къщата е строена малко преди Освобождението (1878 г). Горяла е, когато турците са опожарили града, но темелът който е поставен остава, за да я съживи отново. Къщата е обявена за паметник на културата (брой 98 на Държавен вестник от 1964 г.) Тя е една от малкото, съхранили възрожденския дух на града. Разполага с 12-13 места, разпределени в 6 стаи (две от които са преходни с по едно легло-спалня и самостоятелен санитарен възел). Всяка стая е оборудвана с телевизор и кабелна телевизия, а две от тях могат да се ползват и като тройни.

Отоплява се с локално парно през зимата и приема посетители целогодишно. Разположена е в самия център на града, обградена е с двуметрови зидове, зад които е запазила самобитния български дух и топлина на семейното огнище. Реставрирана и обновена през 1990г., къщата предлага всички удобства на съвременния дом.

Зиданите печки, долапите, дървените тавани, миндерите, железните кревати ще ви потопят в една различна атмосфера. Не по-малко богатство е и градината в двора, където цяло лято цъфтят рози, мушката и какви ли не цветя, зеленее чимшир. който може би е връстник на къщата. Също толкова стар е и дрянът, а плодовете му са три пъти по - едри от обикновените.

На разположение на гостите, които искат да се изявят като кулинари, са оборудвана кухня, камина, барбекю и старовремска пещ, в която се побират не само гювеч или кокошка, но и цяло агне. На тях гостите могат да приготвят любимите си специалитети, с които да учудят дори домакините. Те пък със сигурност ще ви изненадат с пивкото домашно вино и благата калоферска ракия.

2008 BgTourinfo.Eu © All Rights Reserved