BGTourinfo.EU
BG     ENG     DE     RU    
 
    Цуцовата къща
    За Калофер
    Маршрути
    Празници
    Фотоалбум
    Контакт
    Цени 

СЕМЕЕН ХОТЕЛ "ЦУЦОВАТА КЪЩА" - КАЛОФЕР

Калофер е малко градче в Южна България разположен в подножието на Стара планина. Намира се на 17 км от Карлово, 164км от столицата София, 56 км от Пловдив, 222 км от Бурга и на 300 км от Варна. В близост до Калофер се намират курортните селища богати на минерални извори - Хисар, Баня и Павел баня, което ви предлага една добра възможност за съчетание на здравословни процедури с минерална вода, почивка на чист планински въздух и прохладни вечери край поречието на река Тунджа.

Като селище от нов тип, Калофер възниква през XVI век. Привилегиите, които градът получава още от самото си начало, са спомогнали за съхраняването на чисто българския му характер. В разцвета на развитието на занаятите в градчето работят около 1200 чарка за плетене на гайтани. В Калофер винаги са празнували и се празнуват традиционните български празници. Днес Калофер има около 3600 жители чиито поминък е свързан тясно с природата - земеделие, животновъдство и занаяти.

Калофер има своя неповторима прелест. Зиме дреме в дълбоки преспи, лете около него са ливадите на "Чафадарица" и пропастите на "Джендема", красотите на Купена и ромонът на Тунджа. Ще ви пленят живописните околности с горди планински върхове и романтични долини. Река "Бяла" с пеещите водопади ще ви разкаже легенди за старославянския Звъниград и ще ви покани да посетите четиривековния Калоферски Мъжки манастир, съхранил в себе си твърдината на българския дух. Градът е важен пункт за много маршрути в областта на националния парк "Централен Блакан" - към хижа Рай, връх Ботев, водоскока "Райско пръскало", към резервата "Джендема" и още много други маршрути. На разположение на туристите са високопланински водачи с професионална екипировка. Поречието на Тунджа и Бяла река предоставят чудесни възможности за пикници през почивните дни.

Калофер е известен не само с чудната си природа, но и с красивите си църкви и манастири. В ранни зори се чува мелодията на църковните камбани. Малка уличка ще ви отведе до Девическия манастир, наследник на 4 метоха, където получава килийна просвета първата българска учителка Анастасия Димитрова. Мъжкият манастир функционира от 1640 г, а женският от 1700 г. Днес и двата манастира, въпреки многобройните си опожарявания са отворени за посетители. Сред други задължителни за разглеждане местни забележителности са родната къща-музей на Христо Ботев и Музея на просветното дело, който се помещава в едно от първите училища в България. Негов основател е бащата на Христо Ботев - даскал Ботьо Петков.

В Калофер типичните български занаяти и традиции са добре запазени през годините. Посещаването в ателиетата за плетене на прочулата се и зад граница калоферска дантела и тъкане на традиционните селски черги и китеници са част от атракциите в района. Изработката на сувенири, медни атрибути, бурета и каци за вино, красиво гравирани ножове, както и типичните български гозби на домакините ще оставят незабравими спомени за този край.

Пребиваването ви по време на Коледа и Нова година, на Богоявление и Заговезни с традиционните кукерски представления, както и на Великден, 2 юни - денят на Ботев и много други ще ви потопят в различни характерни празнувания на града. Повечето местни жители, както и домакините от "Цуцовата къща" се занимават с отглеждането на маслодайната роза, прославила България със световно известното розово масло. В началото на месец юни на туристите се предлага участие в розобер, посрещаване на празника на розата, както и разходка в розоварна, дегустация на розово сладко, сироп и даже ракия от рози. Тази традиция се е превърнала във вълнуващо преживяване, което се помни дълго от всеки, посетил Калофер. Всеки намира един непознат и различен свят!

2008 BgTourinfo.Eu © All Rights Reserved