Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
Арбанаси
Арбанаси е на скалисто плато, на 4 км от Велико Търново. Възрожденската архитектура и природата правят Арбанаси рай за туристите. Селището е основано през XIV век. В средата на XVI век на жителите се осигуряват данъчни облекчения срещу задължението да се охранява близкия проход. Това довежда до голямото му развитие. Къщите-крепости впечатляват със суровия си външен вид и с китни дворове, уютни и удобни. Богато украсени са с дърворезби, стенописи и декори. Запазени са 7 църкви, богато изографисани и украсени с невероятно красиви дърворезби и живопис.
Информация за Арбанаси
Боянската църква
Намира се в София и е най-забележителният паметник на българската средновековна живопис. Стенописите са от 1259 г. с високи художествени качества. Дарителите Севастократор Калоян и жена му Десислава са представени в цял ръст, портретите на цар Константин и царица Ирина са с всички подробности, от време, когато няма портретна живопис в Европа.
Информация за Боянската църква
Езерото "Сребърна"
Езерото "Сребърна" е край река Дунав на 16 км от Силистра. То е главна "спирка" по Via Pontiсa - трасето на прелетните птици между Северна Европа и Централна Африка. Резерват от 1948 г. Дълбочината му е между 1 и 3 м. и е обрасло с тръстика. Много тукашни растения и животни са рядкост за Европа. Условията са рай за пернатите, гнездят над 180 вида птици, като някой са застрашени от изчезване. Към резервата има музей и екологична станция.
Информация за Сребърна
Казанлъшката гробница
Казанлъшката гробница е открита през 1944 година. Това е шедьовър на тракийската архитектура и е цялостно съхранен паметник на живописта от ранноелинистичната епоха (IV-III в.). Системата от орнаменти в коридора е сложна и крайно интересна. Стените са покрити с блестяща мазилка. Двама войници се бият облечени с тогавашни военни дрехи и оръжия. Централната композиция е празненство и е посветена на покойника и съпругата му. Сцени на галопиращи коне и битки с каруци са прибавени в дълбочина.
Информация за Казанлъшката гробница
Мадарският конник
Мадарският конник е уникален скален релеф, изсечен на височина 23 м на отвесна скала в археологическия резерват "Мадара". В естествена големина са изобразени конник, куче и прободен с копие лъв. Изображението e с прабългарски произход, предполага се, че е изобразен хан Тервел.
Информация за Мадарския конник
Национален парк Пирин
Национален парк Пирин е основан през 1962 г. Паркът е с подчертано алпийски релеф. Най-висок връх е Вихрен. В парка се намират над 180 ледникови езера. В територията му е резервата “Баюви дупки - Джинджирица”, опазващ естествените гори от бяла и черна мура и резервата “Юлен”.
Информация за Националния парк "Пирин"
Несебър
Несебър е сред най-древните градове в Европа, съществува от второто хилядолетие преди Христа. От 510 г. пр. Хр. е гръцки град-колония. През 72 г. пр. Хр. е окупиран от римляните, а от 812 г. е в границите на България. В Несебър има 41 църкви, интересни архитектурни паметници са и старите къщи в Несебър, построени в уникален стил през XVI-XIX век.
Информация за Несебър
Рилският манастир
Рилският манастир е най-известния в България. Св. Иван Рилски е живял през X век в близка пещера. Mанастирът е построен от негови последователи. Достига своя апогей между XII и XIV век. Турците го разрушават в средата на XV в. В края на века манастира отново се съживява. През Турското робство Рилският манастир е център на духовния и културен живот на българския народ. Възраждането дава допълнителен тласък за възстановяването му. Строи се с помощта на българи от цялата страна. В днешния си вид манастира е построен през XIX век.
Информация за Рилския манастир
Скалните манастири в Иваново
Скалните манастири в Иваново са на 20 км южно от Русе. През ХII-ХIV век тук се заселили много монаси-отшелници, те си приспособили жилища в пещерите. Образували са цели манастирски комплекси. Църквите са над 250. Скалния манастир “Св. Архангел Михаил” е бил един от най-големите в България през XIII-XIV в. Стенописите са запазени и днес.
Информация за Скалните манастири в Иваново
Тракийската гробница в Свещари
Тракийската гробница в Свещари е от първата половина на III век пр. Хр. на 40 км от Разград. Разкрита е през 1982 г. Състои се от коридор и три сводести помещения. Централната камера е украсена с каменна пластика, релефи и стенописи. На фасадата е изобразен конник, получаващ златен венец от богиня и религиозна процесия.
Информация за гробницата край Свещари
 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved