Предложения за туризъм Включване в сайта WIFI Bulgaria Info
BG
ENG
DE
RU
PL
 
  За България
  История
  Туристическа информация
  Черно море
  Река Дунав и Предбалкана
  Стара планина - Балканът
  Витоша и Струма
  Средна гора и Тракия
  Рила и Пирин
  Родопите

  100 туристически обекта
  Съкровищата на траките
  Българските манастири
  Паметници на UNESCO
  SPA курорти
  Селски туризъм
  Ловен туризъм
  Еко - туризъм

  София
  Варна
  Пловдив
  Бургас

  Фотоалбум
  Карта на сайта
  Партньорска програма
  За нас
София
Витоша
Кюстендил, Осогово, Дупница, Невестино
Банкя, Сливница
Сандански
Перник, Ждрелото на Ерма, Земенски манастир

Столицата на България София е с население 1 182 000 души. Разположена е в Софийското поле на 550 метра надморска височина. Сръбската граница (Калотино) е на 55 км, Македонската граница (Гюешево) е на 113 км, Гръцката (Кулата) на 183 км, на 315 км. е Турската граница (Капитан Андреево) и на 324 км от Румънската при Русе. София е свързана чрез международни пътища и въздушни линии с всички европейски столици. Девиз на града е “Расте, но не старее!”

Витоша е най-посещаваната планина в България и е един от символите на София. С Черни връх (2290) се нарежда на четвърто място по височина в страната. Уникален природен феномен са каменните реки от морени - кръгли гранитни камъни.

По високите върхове зимата продължава до 7 месеца, а лятото е само през юли и август. Най-дъждовният месец е юли, а най-дебела снежна покривка се образува през март. Най-голямата река, извираща от Витоша е Струма. В планината няма езера.

Струма е най–голяма река в Западна България. Реката извира от Витоша, прави красива 290 километрова долина до границата ни с Гърция и се влива в Бяло Море. По долината на реката има 56 изкуствени езера.

Тук почти всяко селище е балнеологичен курорт: Кюстендил, Невестино, Сапарева баня, Благоевград, Сандански, Рударци, Рупите. В Западните покрайни са много красивите планините Беласица, Осогово и Огражден.

В северната част на района е Кюстендил - един от най-древните български градове, известен като “Овощната градина на България”. Той е известен балнеологичен курорт.

Благоевград е най-големият град в района. Има няколко университета и богата история. Градът е в подножието на Пирин.

Следва изключително красивото Кресненско дефиле и град Сандански. Тук е роден Спартак - водачът на най-голямото въстание (74 г.) в Римската империя. Градът има славата на най-добрата естествена лечебница на бронхиална астма в Европа.

Най-южният град е Петрич, тук е местността Рупите, богата на лековити термални извори, която според прочутата пророчица Ванга е наситена с особена космична енергия. В местността е вулканичният хълм Кожух, защитената местност Рупите и храма на баба Ванга "Св. Петка".


 
2005-2022 BgTourInfo © All Rights Reserved