BGTourinfo.EU
BG     ENG     DE     RU    
 
    За комплекса
    Настаняване
    Фотоалбум
    Околности
    Пътуване
    Контакт 

Хотелски комплекс "Вълеви къщи-ОК" - Курорт Чифлик

Троян (26 000 души) е на 180 км. от София на бреговете на р. Бели Осъм. Градът е с много богата история. Оттук е минавал древният римски път Виа Траяна, свързващ Дунав с Тракия и Егейско море, дал името му. В околностите на Троян е и Националният парк “Централен Балкан”. На около 20 км от града е туристическия комплекс "Беклемето". Интерес представляват църквата “Св.Параскева”, Градската кула, старите архитектурни комплекси, Музеят за народни художествени занаяти. Всяка година се провеждат майски и есенни културни празници. Празникът на сливата и сливовата ракия е с много дегустации и конкурси. Традиция е и празнуването на Св. Спиридон - покровител на занаятчиите. Националният панаир – изложба на художествените занаятчии се провежда в Орешак, на 7 км от града.

Троянският манастир “Свето Успение Богородично” е на 10 км. от Троян на река Черни Осъм, на 400 м. над морско равнище. Най - големият манастир в Стара Планина, обграден е от красиви гори. Манастирският комплекс е развит туристически обект с магазинчета за сувенири, заведения и места за отдих. Манастирските сгради съдържат и хотелска част с добре обзаведени стаи. Наоколо има много заведения, в които може да се опита популярната троянска сливова ракия, варена според старите манастирски рецепти.

През XV век, след края на Втората българска държава тук се заселва монах - отшелник. Той печели уважението на местните хора, които започват да го посещават за молитви и съвети. Строят и черква, посветена на Светата Дева. Манастирът често е унищожаван, а монасите избивани. На 4 декември 1830 г. в Константинопол (днешен Истанбул) е издадена Специална грамота от Вселенския патриарх Костандий. Той обявява Троянския манастир за “ставропигиален” - подчинен само на него. Манастира се разширява и се превръща в духовен и културен център.

Комплексът е построен в духа на българското Възраждане. Черквата “Свети Николай Чудотворец” е най - старата запазена религиозна сграда в региона. Намира се извън комплекса. Манастирския храм “Свето Успение Богородично” е построен през 1835 г. от камък и големи тухли, с аркирани ниши. Отделните части на комплекса са строени по различно време, но е постигната забележителена хармония.

Монашеските сгради са 3 и 4 етажни, с дълги отворени чардаци, които гледат към вътрешния двор. Стенописите са на Захари Зограф и брат му Димитър. Захари си прави автопортрет в църквата, който поставя до този на игумена. Орнаментите в “Свето Успение Богородично” са пищни, в бароков стил. Изобразени са всичките 27 монаси, живели тогава в манастира. На външната стена има рисунка. На нея Захари Зограф изобразява лъв и слон. Впечатляват дърворезбите по иконостаса на църквата, направени от орехово дърво от тревненски майстори.

Тук има чудотворна икона - “Света Богородица Троеручица”, дарена от монах, който пътувал от Атон и живял при отшелника - основател на манастира.

Манастирът е свързан с освободителната борба. Бил е убежище на Апостола на свободата Васил Левски. В тайния манастирски революционен комитет влезли всички 80 монаси и е бил оглавяван от архимандрит Макарий. По време на Руско - Турската осободителна война отец Макарий го превръща в лазарет за руските войници и оказва всякаква помощ на тяхната войска.

Село Черни Осъм е на двата бряга на едноименната река, в подножието на връх Голям Купен (2169 м) и Васил Левски (2166 м) и на Националния Парк “Централен Балкан”. В близост до селото е и резерватът “Стенето”. Символ на Черни Осъм е орелът, увековечен в паметник при входа му. В селото има малък Природонаучен музей с богата колекция на местната фауна. В селото има оригинална и красива сбирка от над 2000 стари снимки. На 2 - 3 часа път е билото на Стара планина.

Шипково е от около 1630 г, в долината на река Ръждавец – приток на Бели Осъм, в зоната на Национален парк “Централен Балкан”. Името си е получило от шипковите храсти наоколо. Курортът “Шипковски минерални бани” е на 700 м надморска височина. Има умерено-континентален климат, чиста природа, вековни гори, бистри планински ручеи, скални образувания и пещери. Това прави Шипково търсено и посещавано място. Шипково е известно с лековитите си минерални води с температура 18-38 оС. Има два минерални извора и пет сондажа. Лечението се извършва чрез пиене и балнеолечение в център с капацитет 1000 души дневно. В района има много туристически атракции, маршрути и еко - пътеки. По планинските масиви растат боровинки, къпини, диви малини, гъби и лековити билки.

Националният парк “Централен Балкан” е един от най – големите европейски национални паркове. Създаден е през 1991 год. и опазва неповторимата природа, традиции и поминък в най – високите части на Средна Стара планина. Тук е старопланинският първенец Ботев (2376 м). Паркът и осем от резерватите са в списъка на защитени територии на ООН. Боатин, Царичина, Стенето и Джендема са в програмата на Юнеско “Човек и Биосфера”. Останалите резервати са: Северен Джендем, Стара река, Козя стена, Пеещи скали и Соколна.

Тъмните закътани местенца на Стара планина са царството на най–големият обитател на Европа - кафявата мечка. Тя е символ на Националният парк. В Европа живеят 30 вида прилепи, 18 от тях могат да бъдат срещнати в тукашните пещери и стари гори, а 8 от тях са застрашени от изчезване. Растенията са 1 900 вида, 30 вида са само в България, а 11 само тук. Горите са 61 % със средна възраст 110 г., а широколистните - 120 години. Останалата част са високопланински пасища и ливади.

Националния парк създава прекрасни условия за туризам - пеш, на кон или с велосипед. Има десетки местни исторически и природонаучни музеи, етнографски сбирки, изложби на местни занаяти, традиционните фолклорни и религиозни празници, минерални извори, басейни. Всеки може да намери спокойствие в 22 планински хижи, селски къщи или на открито. Множество маркирани туристически пътеки водят до най - атрактивните кътчета на Балкана. Можете да се насладите на бързите реки с високи прагове и красиви водопади: най-високият в България - Райско пръскало (124,5 м), Сучурум, Карловското, Кадемлийското, Видимското пръскало и др.

2008 BgTourinfo.Eu © All Rights Reserved